nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.11.2010 Kunstmatige mosselbank moet haai naar Waddenzee lokken

Een proef met kunstmatige mosselbanken moet ervoor zorgen dat verdwenen vissoorten als de haai, de rog en de bruinvis weer zullen rondzwemmen in de Waddenzee. Dat is althans de verwachting van de Rijksuniversiteit Groningen, maar vooraleer die soorten weer in de Nederlandse Waddenzee te vinden zijn, zullen we tientallen jaren verder zijn.

Mosselen zijn volgens onderzoeker Tjisse Van der Heide een belangrijke schakel in de voedselketen. Omdat er steeds minder mosselen in de Waddenzee voorkomen, verdwijnen ook veel vissoorten die direct of indirect van de mossel afhankelijk zijn.

Het team onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen legt daarom in het voorjaar van 2011 zes mosselbanken van 20 bij 20 meter aan. De banken komen te liggen in de buurt van Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling.

De verwachting is dat de mosselen veel kleine visjes lokken die op hun beurt weer grotere vissoorten als de haai, de rog, platvissen en bruinvissen aantrekken. Vooraleer die soorten weer in de Waddenzee te vinden zijn, zullen we tientallen jaren verder zijn, benadrukt de onderzoeker.

Bron: Belga

Volg VILT ook via