nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.07.2012 Landbouw herovert ruimte op vastgoed in Ierland

De voorbije jaren is er in de EU dagelijks ruim 250 hectare grond bedekt met een laag asfalt, beton of andere ondoordringbare materialen. Vaak gaat het om landbouwgrond die onherroepelijk verloren gaat. De Ierse overheid verrast door net het omgekeerde te doen. Ierland is namelijk gestart met de afbraak van gebouwen die leegstaan door de vastgoedbubbel. De vrijgekomen grond wordt teruggegeven aan de landbouw.

Dankzij een onafgebroken, spectaculaire groei in de vastgoedsector veranderde Ierland van één van Europa's armste landen naar één van de rijkste. In 2008 kwam abrupt een einde aan het mirakel, beschrijft De Standaard, en de ineenstorting van de vastgoedmarkt bracht de banken en de economie ten val.

Nu wordt het Ierse landschap verminkt door 1.850 onafgewerkte bouwprojecten. Het Ierse National Asset Management Agency (NAMA) heeft voor het eerst de grove middelen gebruikt en een appartementsblok met de grond gelijkgemaakt. NAMA controleert ongeveer 10 procent van het Ierse vastgoed.

De plannen om vastgoed af te breken, werden al veel eerder geopperd, maar het duurde lang tot het echt zo ver kwam. De overheid gaat niet alle leegstaande gebouwen tegen de vlakte gooien. Per project wordt een oplossing uitgewerkt. Sommige gebouwen zullen afgewerkt worden om vervolgens te verkopen of te gebruiken als sociale woningen. De rest wordt afgebroken en weer vrijgegeven voor landbouw.

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via