Landbouwers hebben weer vertrouwen in de toekomst

Voor het vijfde jaar op rij presenteerde Landbouwkrediet bij de start van de beurs van Libramont zijn vertrouwensindex van de Belgische landbouw. "De forse heropleving dit jaar is voornamelijk te danken aan de aanzienlijke verbetering van het financiële resultaat", verklaart CEO Luc Versele. Waalse boeren hebben voor het eerst meer vertrouwen in de toekomst dan Vlaamse boeren.
24 juli 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00
Lees meer over:

Voor het vijfde jaar op rij presenteerde Landbouwkrediet bij de start van de beurs van Libramont zijn vertrouwensindex van de Belgische landbouw. "De forse heropleving dit jaar is voornamelijk te danken aan de aanzienlijke verbetering van het financiële resultaat in de meeste subsectoren", verklaart CEO Luc Versele. Waalse boeren hebben voor het eerst meer vertrouwen in de toekomst dan Vlaamse boeren.

De vertrouwensindex van Landbouwkrediet is een subjectieve bevraging van landbouwers omtrent hun vertrouwen in de toekomst en hun financieel resultaat. Voor het onderzoek werd een representatieve steekproef van iets minder dan 1.200 Belgische landbouwers, actief in verschillende specialisaties, ondervraagd. Daardoor zijn betrouwbare resultaten per specialisatie en per landbouwstreek beschikbaar.

Sinds de eerste berekening van de vertrouwensindex in 2007 is het vertrouwen van landbouwers in de toekomst fel gedaald tot vorig jaar. In 2011 is er, na twee zeer moeilijke jaren, voor het eerst een serieuze stijging. De stijging is het meest uitgesproken in Wallonië (van 31 naar 47) zodat het vertrouwen daar terug op het niveau van 2007 ligt en voor het eerst ook net iets hoger uitvalt dan in Vlaanderen. Bij ons steeg de vertrouwensindex van 37 naar 45.

Met een index van 53 hebben vooral melkveehouders vertrouwen in de toekomst. Ook de groente-, fruit- en sierteeltbedrijven in Vlaanderen doen het goed. Hierbij moet wel vermeld worden dat de bevraging plaatsvond vooraleer de EHEC-crisis de tuinbouwsector zwaar trof. "In de landbouwsector is niets verworven. Dit beroep wordt geconfronteerd met externe factoren, die onmogelijk te voorspellen zijn", beseft Versele. Varkenshouders delen in de malaise want zij blijven het zeer moeilijk hebben (index 38).

In tegenstelling tot 2007 bevindt de vertrouwensindex van de gemengde bedrijven in Vlaanderen zich nu op een hoger niveau dan de index van de gespecialiseerde bedrijven. Bedrijven met een opvolger en starters hebben een duidelijk hogere index. "Jongeren geloven opnieuw in de toekomst van de boerenstiel", concludeert Versele, wat volgens hem een sterk signaal is. In tegenstelling tot de voorbije jaren zijn het niet de bedrijven met de grootste omzet die het meeste vertrouwen tonen, maar wel de middelgrote bedrijven.

In Vlaanderen is 51 procent van de bedrijfsleiders tevreden met het financieel resultaat, wat een toename is met 28 procent ten opzichte van vorig jaar. Toch zijn landbouwers niet geneigd om de boerenstiel vaker aan te bevelen aan kinderen en/of kennissen. Slechts één op vier van de landbouwers zou dat doen, terwijl één op twee dit waarschijnlijk of zeker niet doet. Wel zou 44 procent van de ondervraagden zelf opnieuw als landbouwer starten, al lag dit resultaat in 2007 nog 12 procent hoger.

Het financieel resultaat wordt duidelijk beter beoordeeld in vergelijking met de twee vorige jaren, toen het door meer dan drie op vier landbouwers negatief beoordeeld werd. Wanneer het financieel resultaat in het afgelopen jaar vergeleken wordt met dat van vijf jaar geleden, dan zijn de meningen verdeeld of het nu beter of slechter is. Gepeild naar de investeringsplannen is er in Vlaanderen in vergelijking met 2007 weinig animo op korte en lange termijn. In Wallonië is er dit jaar een grote toename van de investeringsplannen op korte termijn (+10%) en op vijf jaar (+13%), die maakt dat Wallonië op hetzelfde niveau als Vlaanderen komt.

Dat verschil in de evolutie van de investeringslust tussen noord en zuid toont zich ook in de kredietaanvragen bij Landbouwkrediet. "In de eerste helft van dit jaar zijn er zes procent meer kredieten aangevraagd in Wallonië, waar er in Vlaanderen een stagnatie tot lichte achteruitgang is", aldus Versele. Hij nuanceert meteen dat de kredietproductie in Vlaanderen reeds hoog lag en vorig jaar nog 10 procent steeg, wat er op wijst dat Vlaamse varkens- en pluimveehouders 'gedwongen' investeringen minder lang uitgesteld hebben. Zowel op korte als op lange termijn plannen landbouwers in eerste instantie de constructie of herinrichting van gebouwen, gevolgd door de uitbreiding van het bestaande bedrijf.

Lees morgen meer in deel 2 van de Landbouwkrediet-vertrouwensindex.
Meer info: Vertrouwensindex landbouw 2011

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek