Leuven stuurt zijn inwoners de boer op met brochure

Op een boerderij in Wilsele presenteerde de stad Leuven de brochure Boerentoeren. "Bedoeling is de Leuvenaar kennis te laten maken met de landbouwbedrijven in zijn streek", vertelt schepen van Landbouw Els Van Hoof. "Bovendien laat de brochure zien waar verse producten rechtstreeks bij de boer te koop zijn. En het bevat een plannetje met fietsroutes langs boerderijen."
1 augustus 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Op de boerderij van Paul Vandendriessche en Julienne Stevens in Wilsele presenteerde de stad Leuven de brochure Boerentoeren. "Bedoeling is de Leuvenaar kennis te laten maken met de landbouwbedrijven in zijn streek", vertelt schepen van Landbouw Els Van Hoof. "Bovendien laat de brochure zien waar verse producten rechtstreeks bij de boer te koop zijn. En het bevat een plannetje met fietsroutes langs boerderijen."

De stad Leuven gaat de brochure Boerentoeren verdelen onder zijn inwoners zodat zij de land- en tuinbouwers in hun omgeving leren kennen. Leuven telt nog 43 land- en tuinbouwbedrijven, waarvan er 25 de hoofdactiviteit vormen van de boer of tuinder in kwestie. De brochure beschrijft vier Leuvense boerderijen, een imker, tuinbouwschool De Wijnpers en de vzw Voedselteams. Verderop volgen 11 boerderijen die niet in Leuven zelf gesitueerd zijn, maar om het unieke product dat zij aanbieden thuishoren in de brochure.

Dat maakt het geheel tot een handige gids voor wie zijn menu wil samenstellen met producten rechtstreeks van bij de boer. "De korte keten vermindert de ecologische voetafdruk van onze voeding en levert de boer een eerlijke prijs voor zijn product op", weet Leuvens schepen Els Van Hoof. Wie alle boerderijen eens wil bezoeken, kan daarvoor de fiets nemen en gebruikmaken van één van de drie fietsroutes uit de brochure.

De stad kan op de medewerking van Boerenbond rekenen om de acties te kaderen binnen het Interreg-project PURE HubS. Europa heeft namelijk 6,7 miljoen euro veil voor het verbeteren van de band tussen stad en platteland in vier landen en 15 projectregio's. Naast Leuven nemen ook Mechelen, Turnhout en Antwerpen deel voor Vlaanderen. De elf andere geselecteerde verbindingen tussen stad en platteland situeren zich in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

"PURE HubS wil de socio-economische relaties versterken tussen middelgrote steden en het omliggende platteland", verduidelijkt Patrick Pasgang van het Innovatiesteunpunt. Daarvoor gaat men op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen tussen landbouwbedrijven en steden. In de achtergestelde wijk Luchtbal in Antwerpen resulteerde dat bijvoorbeeld in een gemeenschapstuin met een 'tuincoach' van Landelijke Gilden voor de begeleiding van de nieuwbakken tuinders.

In Leuven is een partnership opgezet tussen de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en Boerenbond. Die laatste zal via het Innovatiesteunpunt het project methodisch begeleiden en kennis van de korte keten leveren. Agro|aanneming kan instaan voor de organisatie van groendiensten en Plattelandsklassen volgt het educatieve luik op.

De brochure Boerentoeren is een eerste mooi resultaat van de inspirerende samenwerking tussen stad en platteland. "En er zijn al nieuwe ideeën", vertelt Van Hoof, "zoals een logistiek systeem om de horeca gemakkelijker toegang te geven tot hoeveproducten of landbouwbedrijven peter maken van een school."

Meer info: PURE HubS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek