Limburg rekent op Innovatiesteunpunt voor energiewinst

De provincie Limburg en het Innovatiesteunpunt slaan de handen in elkaar voor een project rond energiebesparing op landbouwbedrijven. "Een lager energieverbruik betekent winst voor de bedrijven én voor onze provincie, die klimaatneutrale ambities heeft", vertelt gedeputeerde Inge Moors.
18 april 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:09
Lees meer over:

De provincie Limburg en het Innovatiesteunpunt slaan de handen in elkaar voor een project rond energiebesparing op melkvee-, varkens- en fruitteeltbedrijven. De provincie draagt 79.000 euro bij, terwijl het Innovatiesteunpunt instaat voor de uitvoering van energiescans. "Een lager energieverbruik betekent winst voor de bedrijven én voor onze provincie, die klimaatneutrale ambities heeft", vertelt gedeputeerde Inge Moors.

Energie maakt op veel land- en tuinbouwbedrijven een groot deel uit van de totale productiekost. In Limburg wil het provinciebestuur daar wat aan doen met het project 'EnergieWINST'. Bij 30 landbouwers zal gratis een energiescan uitgevoerd worden door het Innovatiesteupunt. Deze bedrijven worden bovendien begeleid bij het implementeren van energiebesparende of -zuinige maatregelen. De experten van het Innovatiesteunpunt onderzoeken ook alternatieve mogelijkheden voor energieproductie op het landbouwbedrijf.

Op het varkensbedrijf van de familie Haesen-Hargot te Borgloon werd het project officieel gelanceerd. Het is één van de 30 bedrijven die een gratis energiescan geniet. Bedrijfsleider Jean-Paul Haesen legt uit welke besparingen hij al realiseerde: "Na te hebben aangeklopt bij het Innovatiesteunpunt, investeerde ik in energiezuinige ventilatie en biggenlampen, en in zonnepanelen die het eigen elektriciteitsverbruik invullen." Zo kiest elke landbouwer na een energiescan de meest interessante energiebesparende maatregelen voor zijn bedrijf.

Het Innovatiesteunpunt voert al meer dan zes jaar energiescans uit in de land- en tuinbouw. Elvie Plevoets, één van de drie energieconsulenten, benadrukt dat de eerste stap altijd energiebesparing is. "Je kan je best richten op de grootste verbruiksposten op het bedrijf. Vervolgens berekenen we het besparingspotentieel van verschillende technieken, eventuele subsidies en de rendabiliteit." Plevoets spreekt van "een unieke kans" voor Limburgse landbouwers om hun bedrijf energie-efficiënter in te richten. "Door de hoge kostprijs van energie zullen energiebesparende maatregelen veel opleveren", belooft ze.

Voor de energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt is een warmtecamera een vertrouwd werkinstrument. Je kan er warmteverliezen mee in kaart brengen. De beelden geven een schat aan informatie met betrekking tot de energiezuinigheid van een gebouw. Aan de hand van deze resultaten adviseren de energieconsulenten "gerichte en goedkope" maatregelen, zoals vraatschade aan isolatie herstellen of verliezen in de elektriciteitskast opsporen.

Bijzonder aan het project is dat de energiewinst niet beperkt zal blijven tot de tien melkvee-, tien varkens- en tien fruitteeltbedrijven die een energiescan zullen ondergaan. "De resultaten op deze 30 bedrijven worden geëxtrapoleerd naar hapklare maatregelen die de ganse Limburgse land- en tuinbouw zullen verduurzamen", zegt gedeputeerde van Landbouw Inge Moors. Daar komt een heuse communicatiecampagne, inclusief brochure, aan te pas. Landbouwers zullen geïnformeerd, gesensibiliseerd en gestimuleerd worden om nog meer energie te besparen.

Bekijk de foto's van het persmoment op de VILT-Facebookpagina.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek