"Made in Israël" zorgt voor wrevel

Israël geniet gunstige invoertarieven in de Europese Unie. Maar dat geldt niet voor producten die geproduceerd worden in Joodse kolonies in de bezette gebieden. Nochtans zouden ook die producten het label "Made in Israel" opgespeld krijgen.
12 september 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Heel wat producten die als "Made in Israël" aan gunstige invoertarieven in de warenhuisrekken belanden, zijn geproduceerd in Joodse kolonies in de bezette gebieden. Een akkoord tussen de EU en Israël uit 1995 beperkt de gunstige handelvoorwaarden nochtans tot producten uit het internationaal erkende Israëlische grondgebied.

In de praktijk krijgen wijn, pretzels, dadels en cosmetica geproduceerd in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook of in Oost-Jeruzalem het oorsprongscertificaat "Made In Israël" van de Israëlische douane. Deze gebieden werden door Israël bezet tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 maar maken volgens het internationale recht geen deel uit van het Israëlische grondgebied.

Op een persconferentie maandag in Brussel stelden Belgische en Palestijnse ngo's alsook de Belgische Unie van Progressieve Joden (UPJB) hun plannen voor om iets te doen aan deze inbreuk op de Europese regelgeving.

"Het Palestijnse volk heeft recht op een leefbare staat, maar wordt door Israël in een economische wurggreep gehouden. België en Europa hebben de plicht de Palestijnen politiek te steunen," verklaarde Pierre Galand, voorzitter van de Association belgo-palestinienne.

"Israël onteigent nog steeds Palestijnse landbouwgrond en de Palestijnen worden stiefmoederlijk behandeld bij de distributie van het erg schaarse water" lichtte Salah Harieh van het Palestijnse observatorium "El Marsad" de situatie toe.

Langs Vlaamse zijde beginnen Oxfam Solidariteit en de Wereldwinkels in januari met acties om Palestijnse producten te promoten en te protesteren tegen de verkoop van producten uit Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, vertelde Guido Huysmans van het Vlaams Palestina Komitee.

Voorlopig start het VPK met een briefschrijfactie naar de directies van GB en Delhaize, minister van BZ Michel en EU-commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Chris Patten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek