nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2009 Massale salmonellabesmetting doet vragen rijzen in VS

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Peanut Corporation of America heeft het debat over voedselveiligheid opnieuw aangewakkerd in de VS. De producent van pindanoten ligt aan de basis van een salmonellabesmetting die tot hiertoe ruim 500 Amerikanen ziek gemaakt heeft. 108 mensen werden gehospitaliseerd en acht patiënten zouden overleden zijn.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de besmetting veroorzaakt werd door een productievestiging van Peanut Corp. of America in de deelstaat Georgia. Inspecteurs van de FDA hebben deze week laten weten dat het bedrijf alle producten moet terugroepen die er sinds 1 januari 2007 geproduceerd werden. De recall heeft gevolgen voor een hele rist voedingsbedrijven die grondstoffen aankochten bij Peanut Corp. of America. 

In het bedrijf zijn intussen nog meer salmonellatypes teruggevonden dan hetgene dat de meest recente ziektegolf heeft teweeggebracht. Bovendien blijkt dat het bedrijf zelf op de hoogte was van de problematiek. In 2007 en 2008 detecteerde de firma meermaals salmonella in zijn producten, maar na een bijkomende test gingen de producten alsnog de deur uit. Het bedrijf ontkent dat het kwaadwillig andere laboratoria inschakelde om de producten alsnog te kunnen commercialiseren.

In elk geval heeft de FDA op het vlak van hygiëne ernstige tekortkomingen vastgesteld in de fabriek die de besmetting veroorzaakt heeft. Er bevinden zich barsten in de vloer, er kruipen levende kakkerlakken rond en in de stockageruimte druppelt het water van het plafond. Voor het wassen van de handen ontbreken de nodige voorzieningen.

De zaak laat ook de Amerikaanse volksvertegenwoordigers niet onberoerd. Er gaan stemmen op om de FDA meer middelen en macht te geven zodat de controlediensten een proactiever beleid zouden kunnen voeren. Ook de versnippering tussen de vele agentschappen die een vinger in de pap te brokken hebben inzake voedselveiligheid wordt aan de kaak gesteld. In de VS worden naar schatting elk jaar 76 miljoen consumenten ziek als gevolg van voedselcontaminaties. Die zouden volgens de US Centers for Disease Control and Prevention 5.000 overlijdens veroorzaken. 

Meer informatie: Peanut Corporation of America

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via