Meer dan 70.000 ha natuur in beheer in 2009

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) stelde vorige week zijn jaarverslag voor. Het resultaat van ruim 800 medewerkers die zich inzetten voor het de bescherming van natuurgebieden is dat een aantal soorten er terug op vooruit gaan, dat de kaap van 70.000 hectare natuur is overschreden en dat de nieuwe aanpak van natuurinspectie zich vertaalt in duidelijke resultaten.
12 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) stelde vorige week zijn jaarverslag voor. Het resultaat van ruim 800 medewerkers die zich inzetten voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken is dat een aantal soorten er terug op vooruit gaan, dat de kaap van 70.000 hectare natuur in beheer is overschreden en dat de nieuwe aanpak van natuurinspectie zich vertaalt in duidelijke resultaten.

Het Agentschap voor Natuur en Bos verwees naar 2009 als een belangrijk jaar voor Natura 2000, het Europees netwerk van natuurgebieden. Natura 2000 is het grootste netwerk van natuurgebieden ter wereld. Het strekt zich uit over 27 landen en telt ongeveer 25.000 natuurgebieden. De Vlaamse Regering keurde in 2009 de gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen goed.  Die geven weer wat in totaal nodig is om de bedreigde Europese soorten en habitats in onze regio een veilige toekomst te geven.

Een tweede mijlpaal voor Natura 2000 is volgens het ANB dat de belangenorganisaties van de verschillende doelgroepen, onder impuls van het ANB, een intentieverklaring hebben ondertekend. Daarmee engageren ze zich om verder op een open en constructieve manier te overleggen en afspraken te maken over Natura 2000 in Vlaanderen.

Het ANB zet sinds 2009 de zeilen bij om van de Vlaamse steden groene metropolen te maken. Vlaanderen is een uitgelezen regio om met groene stadsconcepten te experimenteren en het zo als groen stedengewest op de internationale kaart te zetten. Het ANB streeft daarom naar steden waar iedereen zijn eigen groene plek vindt en die ook mee kan uitdenken en creëren. Zo lanceerde het ANB het afgelopen jaar een groen laboratorium (Groenlab), waar concepten voor meer en beter groen in de stad ontkiemen: www.groenlab.com.

In 2008 ging het ANB met natuurinspectie van start. Een jaar later werden de ontwikkelde procedures en richtlijnen op het vlak van handhaving voor het eerst volledig toegepast. Natuurinspecteurs kijken erop toe dat de wetgeving die de natuur moet beschermen, wordt nageleefd. Voor die taak heeft het ANB zes nieuwe natuurinspecteurs aangeworven. Die verhoogde aanwezigheid moet bijdragen tot het voorkomen van natuurdelicten.

In verband met die handhaving wijst het ANB in haar jaarverslag op de inwerkingtreding van het Milieuhandhavingsdecreet dat het toezicht, de handhaving en de veiligheidsbepalingen van de belangrijkste milieuregelgeving harmoniseert. Het decreet levert een hele waaier aan middelen waarmee boswachters en natuurinspecteurs doeltreffend kunnen optreden op het terrein. Ook hierbij krijgt een preventieve aanpak een plaats naast het klassieke verbaliseren, laat het ANB weten.

Tot slot benadrukte het ANB de grote inspanningen om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Het aantal soortenbeschermingsplannen nam fors toe van 8 naar 15. Zo werden er inspanningen gedaan voor de Vlaamse dagvlinders die het hard te verduren hebben: één derde van de soorten dagvlinders gaat sterk achteruit en 30 procent is zelfs helemaal verdwenen.

Met vereende krachten van het ANB, natuurverenigingen en privé-eigenaars werd aan een soortenbeschermingsplan gewerkt voor de bruine vuurvlinder die uitgestorven leek in Vlaanderen maar in 2005 terug opdook. De bescherming van zijn voortplantingsgebied leverde resultaat op want in 2009 werden 81 bruine vuurvlinders waargenomen, tegenover 9 in 2008.

Meer info : Jaarverslag Agentschap voor Natuur en Bos

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek