nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2012 Melkveehouders blokkeren distributiecentrum Delhaize

Zowat 80 tractoren van leden van de Waalse landbouworganisatie FUGEA (Fédération unie de groupements d'éleveurs et d'agriculteurs) blokkeerden 2,5 uur lang het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. Met de actie willen ze hogere prijzen voor alle Waalse producenten afdwingen. De blokkade paste in het kader van de acties van de European Milk Board (EMB) in Brussel.

"Met deze actie willen we de ongelijke marges van de grootdistributie aanklagen in vergelijking met het inkomen dat de landbouwer opstrijkt en een betere verdeling van de marges eisen binnen de voedselketen", aldus FUGEA. De Waalse landbouwers hebben beslist hun actie toe te spitsen op Delhaize omdat ze van oordeel zijn dat de supermarktketen de minste inspanningen levert om iets te doen aan de "catastrofale situatie" waarmee de sector wordt geconfronteerd. Delhaize heeft nooit Fairebel-melk willen verkopen. Dat is melk waarvoor de producent een eerlijke prijs ontvangt.

Delhaize vindt het spijtig dat het geviseerd wordt door protesterende landbouwers. "Wij ondersteunen al jaren de landbouw, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk aan te kopen bij Belgische leveranciers", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Bovendien gaat het hier om een internationaal probleem. Wij bepalen de marktprijs niet, wij volgen de marktprijs." Dekelver benadrukt dat Delhaize al twee jaar geleden in samenwerking met Milcobel een variant van de Fairebel-melk op de markt heeft gebracht: de coöperatiemelk.

De blokkade werd opgeheven na overleg met Delhaize. De supermarktketen zegt het probleem structureel te willen bespreken met de sector. Eerder op de ochtend hadden vertegenwoordigers van FUGEA en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een gesprek met verantwoordelijken van melkerij Olympia in Herfelingen. FUGEA benadrukt de noodzaak voor producenten om nauw samen te werken met de industrie om een duurzame toekomst voor de sector te verzekeren.

Bron: Belga

Volg VILT ook via