"Mens én dier slikken te veel antibiotica"

Antibiotica is een veel, bijna zeker te veel, voorgeschreven en niet altijd even oordeelkundig genomen medicijn. Dat zegt prof. Dr. H. Goossens van de dienst Microbiologie van het UZ Antwerpen.
11 september 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Antibiotica is een veel, bijna zeker te veel, voorgeschreven en niet altijd even oordeelkundig genomen medicijn. Dat zegt prof. Dr. H. Goossens van de dienst Microbiologie van het UZ Antwerpen. Niet alleen mensen slikken te veel antibiotica, ook dieren krijgen te hoge dosissen van dat medicijn naar binnen.

Het antibioticabeleid in België was het centrale thema tijdens het achtste symposium van de infectieziektengroep Antwerpen dat zaterdag in het UZ van Antwerpen is georganiseerd. Daar werden ook de recente cijfergegevens over het antibioticagebruik in ons land bekendgemaakt.

Die cijfers gaan in stijgende lijn. In 1998 werd voor bijna 12 miljard frank 'antimicrobiële middelen voor systematisch gebruik' voorgeschreven, goed voor 16 procent van de kosten van het geneesmiddelenverbruik in ons land. Wat de prijs betreft, bedraagt de stijging in vergelijking met 1997 bijna 6 procent, in volumes is het gestegen van 90 naar 94 miljoen of een stijging met bijna 5 procent.

Kan het ook met minder? Ja, zegt prof. dr. M. Bogaert, verbonden aan het Heymansinstituut van de RUG. "Want in meerdere landen is het mogelijk gebleken het antibioticagebruik te verminderen, zonder dat daarbij de volksgezondheid in gevaar komt.

Prof. dr. Goossens heeft tijdens het symposium nogmaals gewaarschuwd voor de resistentie tegen antibiotica. Dat is een wereldwijd probleem, spijtig genoeg blijft ook België niet gespaard, weet prof. Goossens. Als enige strategie pleit de onderzoeker voor een rationeel gebruik van antimicrobiële middelen: minder voorschrijven en indien toch nodig de voorgeschreven hoeveelheid volledig uitnemen.

Prof.dr.Peetersmans van het UZ Leuven suggereert het beter gebruik van antibiotica te stimuleren door, bijvoorbeeld, de bijsluiters aan te passen maar vooral door de terugbetalingcriteria te herzien.

In de rand van het congres heeft prof. dr. Goossens gewaarschuwd voor het bovenmatig gebruik van antibiotica in de landbouw "waar de antibioticaspuit een makkelijk alternatief is voor het gebrek aan hygiëne". Via de voedselketen neemt de consument het residu ongevraagd op, wat de eigen resistentie even ongevraagd als ongeweten beïnvloedt. Gebrekkige hygiëne kan voor bijkomende salmonellavergiftiging leiden, wat de vraag naar antibiotica nog doet toenemen.

Toch viel in Antwerpen ook positief nieuws te rapen. "De wetenschappelijke commissie, die de ministers Aelvoet en Vandenbroucke moet adviseren over maatregelen inzake antibioticabeleid, verricht schitterend werk" aldus prof. dr. Goossens. Hij verwacht ook veel van de nieuwe klassen van antibiotica of nieuwe molecules in bestaande klassen, waarvan een groot deel op korte (minder dan twee jaar) termijn beschikbaar zal zijn in ons land.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek