nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.10.2013 Methaanuitstoot koeien daalt met 10% door tijm en look

Sommige componenten uit tijm en look kunnen ervoor zorgen dat runderen 10 tot 15 procent minder methaangas uitstoten. Dat zei ILVO-onderzoeker Sam De Campeneere in het Eén-programma Volt. Methaan is het belangrijkste broeikasgas, maar blijft ‘slechts’ twaalf jaar in de atmosfeer hangen zodat inspanningen om de methaanuitstoot te verminderen veel sneller resulteren in een vermindering van het broeikaseffect.

Anderhalf jaar geleden nam het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) zes gasuitwisselingskamers in gebruik om de impact van voederadditieven en voedersamenstellingen op de methaanuitstoot van melkkoeien in beeld te brengen. Dat onderzoek is quasi afgerond en de resultaten maakte ILVO-wetenschapper Sam De Campeneere woensdagavond bekend in Volt, naar aanleiding van een item over de invoering van een taks op vlees, omdat dit product minstens even vervuilend zou zijn dan transport.

"Bepaalde componenten uit tijm en look tonen een potentiële reductie van 10 tot 15 procent methaan aan", aldus De Campeneere. "Het gaat om additieven die toegevoegd worden in vloeibare of poedervorm aan veevoeder, in de meeste gevallen slechts om een gram per dag." Toch moet er omzichtig met die additieven omgesprongen worden, want look beïnvloedt bijvoorbeeld de smaak van melk. "Maar er zijn nog nadelen", aldus De Campeneere. "Zo kan de kostprijs oplopen en in een aantal Europese landen heeft men niet alle dieren dagelijks bij zich."

ILVO tekende ondertussen in op een Europees onderzoek waarbij de effecten onderzocht worden als dergelijke additieven kort na de geboorte van het kalf toegediend worden.

Bekijk de Volt-reportage hier.

Bron: Belga

Volg VILT ook via