nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.10.2009 Mexico laat twee proeven met ggo-maïs toe

Mexico, dat vaak beschouwd wordt als bakermat van de maïs, heeft voor het eerst groen licht gegeven voor proeven met transgene variëteiten van dit gewas. Volgens het Mexicaanse landbouwministerie zijn twee toelatingen verstrekt voor het aanleggen van proefvelden. Alles wordt in het werk gesteld om de besmetting van inheemse maïssoorten te vermijden, luidt het.

Tegenstanders van genetisch gewijzigde organismen vrezen dat de teelt van transgene maïs de lokale gewassen zal besmetten. "De toelatingen hebben enkel betrekking op experimenten die zullen plaatsvinden in gecontroleerde omstandigheden, ver weg van andere gewassen", garandeert het landbouwministerie.

Welke bedrijven de toelatingen binnengehaald hebben, is onbekend. 35 ondernemingen zouden zich kandidaat gesteld hebben, waaronder Monsanto. Een aantal boeren in het noorden van Mexico heeft de voorbije jaren overigens reeds illegale ggo-maïs aangeplant omdat die meer resistent zou zijn tegen droogte en ziekteverwekkers.

Het onderwerp is van nationaal belang in Mexico, waar maïs enorm populair is in het dagelijkse dieet. De graansoort is onder meer onmisbaar voor de bereiding van tortillas. Wereldwijd is Mexico de vierde grootste producent van maïs. Toch moet de helft van de inlandse consumptie geïmporteerd worden uit het buitenland.

 

Bron: Reuters

Volg VILT ook via