nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.01.2011 M+pigs uit Lochristi wint Flanders Golden Pig Award

Bart en Bénédicte Mouton-Dobbels uit Lochristi zijn verkozen tot meest verdienstelijke en toekomstgerichte varkenshouders in Vlaanderen. Vooral hun professionele organisatie, aandacht voor duurzaamheid en communicatie met de omgeving werd door de jury geprezen. Afgelopen zaterdag mochten ze de Flanders Golden Pig Award en een geldprijs van 3.000 euro in ontvangst nemen van Joke Schauvliege.

De Flanders Golden Pig Award wordt tweejaarlijks georganiseerd en telkens uitgereikt op Agriflanders. De wedstrijd werd ingericht in 1992 om het imago van de sector te verbeteren. Vlaamse varkenshouders worden opgeroepen om zich in te schrijven voor de wedstrijd, waarna een onafhankelijke, professionele jury de bedrijven bezoekt en op basis daarvan het meest succesvolle uitkiest. Deze keuze kadert steeds in een bepaald thema.

Voor de tiende editie luidde het thema ‘Varkenshouder van de toekomst’. “De varkenshouderij staat immers voor grote uitdagingen. Nieuwe regels met betrekking tot dierenwelzijn en milieu kondigen zich aan. Enkel bedrijven die zich aanpassen aan de strengere normen zullen zich kunnen handhaven in de toekomst”, klinkt het.

Volgens de jury is het bedrijf ‘M+ pigs’ van de familie Mouton-Dobbels zo’n toekomstgericht en veelbelovend bedrijf. “Alles wordt tot in de puntjes georganiseerd en professioneel benaderd. Zo houden ze duidelijke streefcijfers voor ogen, hechten ze veel belang aan contact en communicatie met de omgeving en dragen ze duurzaamheid hoog in het vaandel.”

De familie heeft bijvoorbeeld een website (www.Mpluspigs.be) ontwikkeld waarop iedereen een kijkje kan nemen achter de schermen en ze versturen regelmatig elektronische nieuwsbrieven om leveranciers, klanten en buurtbewoners op de hoogte te houden van investeringsplannen en milieumaatregelen.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege overhandigde de award aan de winnaars en bevestigde de keuze van de jury. “Het is opvallend hoe zwaar het winnende bedrijf heeft geïnvesteerd in ammoniakemissiearme huisvesting. Het gebruik van luchtwassers, ondiepe putten en speciaal aangepaste stalsystemen vragen zware financiële offers, maar zijn volgens mij de enige mogelijkheid om binnen een strenger wordende Europese regelgeving te blijven produceren.”

Daarnaast heeft het winnende bedrijf volgens Schauvliege goed geanticipeerd op problemen in verband met een dalend grondwaterpeil en stijgende waterprijs. “Bij de inrichting van de stallen hielden zij namelijk rekening met een minimaal verlies van water en installeerden ze een systeem om bedrijfsafvalwater te zuiveren.”

Ten slotte feliciteerde Schauvliege het bedrijf omwille van hun strategisch effectieve, open manier van communiceren met de omgeving. “Ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk dit is voor de toekomst van de varkenssector. Als minister van Leefmilieu zie ik al te vaak hoe goed bedoelde initiatieven sneuvelen in bezwaarprocedures, door slechte communicatie of een totaal gebrek daaraan.”

Schauvliege maakte van de gelegenheid nog gebruik om haar begrip te betuigen voor de hachelijke situatie waarin de varkenshouderij zich bevindt en zij benadrukte de nood aan een economisch haalbaar maar milieuvriendelijk Mestactieplan. “Ik ben als minister van Leefmilieu op dit vlak misschien niet altijd jullie geliefde partner, maar ik wil met het oog op de toekomst wel jullie bondgenoot zijn.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via