nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.05.2013 Nederland overlegt met China over invoer melkpoeder

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken, Sharon Dijksma, gaat samen met de sector de illegale invoer van babymelkpoeder in China aanpakken. De vraag naar buitenlands melkpoeder is enorm gestegen in China, met als gevolg dat bepaalde merken niet meer beschikbaar zijn voor de Nederlandse consument. In België stelt het probleem zich niet.

Staatssecretaris Dijksma heeft samengezeten met verschillende vertegenwoordigers van de zuivelsector om een oplossing te vinden voor een dreigend tekort aan babymelkpoeder. Grote hoeveelheden Nederlands babymelkpoeder verdwijnt richting China, waar het vertrouwen in binnenlands melkpoeder een flinke knauw heeft gekregen door een groot fraudeschandaal.

Dijksma kwam met de melkpoederproducenten onder meer overeen dat de productie opgedreven zal worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Er zou vandaag nog steeds voldoende poeder beschikbaar zijn, maar niet steeds van het gewenste merk. Ook werd gevraagd aan winkeliers en andere actoren uit de retailsector om beter te controleren of er geen ongewoon grote hoeveelheden worden verkocht.

Vanuit Peking liet de Chinese minister van Import en Export, Zhi Shuping, weten begrip te hebben voor het probleem. Shuping riep de Nederlandse zuivelsector bovendien op om te investeren in melkpoederfabrieken in China. De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, zei "dat het prachtig was te horen dat Nederlandse producten geliefd zijn in China, maar dat dat niet ten koste mag gaan van Nederlandse vaders en moeders die voor lege rekken staan in de supermarkt."

"In België stelt het probleem zich niet", legt Peter Vandenberghe, woordvoerder van handelsfederatie Comeos, uit: "Terwijl in landen als Nederland en Groot-Brittannië het melkpoeder vrij te koop is in supermarkten, moeten Belgische ouders naar de apotheker, waar de aankoopmogelijkheden wat hoeveelheid betreft, beperkter zijn dan in het grootwarenhuis."

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via