nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.12.2011 Nog 21 landbouwbedrijven actief in Brussel

Brusselse landbouwbedrijven kampen met opvolgingsproblemen. Twaalf van de 21 bedrijven die nog in het Brussels gewest actief zijn, worden uitgebaat door 55-plussers. De meeste van die boeren hebben nog geen geschikte opvolger gevonden. Dat meldt Brussels minister voor Landbouw Benoît Cerexhe (cdH), naar aanleiding van de opening van Agribex.

Uit de laatste landbouwtelling blijkt dat de 21 resterende Brusselse landbouwbedrijven geleid worden door steeds oudere bedrijfsleiders. Negen van hen vallen in de leeftijdscategorie 45 tot 55, zes in de categorie 55 tot 65 en nog eens zes in de categorie boven 65. De helft van deze bedrijven zijn individuele ondernemingen. Van de tien boeren die onder het statuut ‘natuurlijke persoon’ werken, liet er slechts één weten dat hij een opvolger heeft voor zijn boerderij. Wel stellen de bedrijven regelmatig 54 mensen tewerk, waaronder 17 vrouwen.

De totale landbouwoppervlakte in het Brussels gewest bedroeg in 2010 268,1 hectare. Zo'n 94 hectare geldt als weide en de rest als landbouwgrond. Naast graangewassen (tarwe, maïs, gerst, haver) en groenten worden nog snijbloemen en bloemen in pot gekweekt. De Brusselse veestapel telt onder meer 238 runderen, 29 paardachtigen en 366 stuks pluimvee.

Bron: Belga

Volg VILT ook via