nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.03.2014 Oekraïne op één na grootste graanexporteur dit jaar?

Oekraïne zal dit jaar 32 miljoen ton graan uitvoeren, waarmee het politiek verscheurde land de op één na grootste graanexporteur kan worden na de VS. Dat verklaarde de voorzitter van de Oekraïense graanassociatie, Vladimir Klimenko, tijdens een internationaal forum in Hongkong. Door de crisis die het land doormaakt, heeft het landbouwministerie nu de handen vol met het garanderen van de voedselvoorziening in eigen land.

Klimenko zei dat Oekraïne aan het eind van de vorige eeuw jaarlijks 30 miljoen ton graan produceerde, maar dat het land toen niet in staat was om de gewassen te exporteren. Vorig jaar kwam de productie evenwel al boven de 60 miljoen ton uit. "Binnen de vijftien jaar zullen de productie en de export verdubbelen", zo verzekerde Klimenko nog. De vooruitzichten voor dit jaar worden bevestigd door Alekseï Koezmenkov, een medewerker van het Oekraïense ministerie van Lanbouw. Hij is ervan overtuigd dat Kiev dit jaar 33 miljoen ton graan (inclusief korrelmaïs, nvdr.) zal uitvoeren.

Dmitro Prikhodko van de Voedsel- en Landbouworganisatie en de VN (FAO) gaat zelfs nog verder. "De Oekraïense producenten van landbouwproducten kunnen 90 miljoen ton graan per jaar leveren, maar daarvoor moet het land het aantal goederentreinen met 15.000 verhogen." Hij benadrukte nog dat Oekraïne beschikt over 32 miljoen hectare landbouwgrond, wat bijvoorbeeld meer is dan Frankrijk en Duitsland samen.

Ook de dierlijke sectoren ontwikkelen er zich in snel tempo. Drie jaar geleden exporteerde Oekraïne nagenoeg geen vlees. In 2013 groeide het land uit tot de negende grootste exporteur van kippenvlees. Het exporteert onder meer naar het Midden-Oosten en de landen rond de Perzische Golf. De totale agrarische export is tussen 2010 en 2013 in waarde gestegen van 10 naar 18 miljard dollar.

De huidige politieke situatie in Oekraïne werkt de agrarische ambities van het land tegen. De coördinatie tussen het federale en de regionale landbouwministeries loopt bijvoorbeeld mank. Bovendien krijgt ’s land imago van betrouwbare handelspartner een knauw. Door de gewelddadige politieke crisis die het land doormaakt, moet het Oekraïense landbouwministerie de aanvoer van meel naar de bakkerijen coördineren zodat er genoeg brood is voor de bevolking. Ook houdt het de voedselprijzen nauwlettend in het oog en neemt het de noodzakelijke maatregelen om de voedselmarkt te stabiliseren.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Cofabel

Volg VILT ook via