nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.01.2010 Onderhandelingen bij AB InBev afgesprongen

De onderhandelingen in het verzoeningsbureau van het paritair comité tussen de directie en vakbonden bij AB InBev zijn donderdagavond afgesprongen. De vakbonden hebben hierop beslist de blokkades in Leuven, Jupille en Hoegaarden voort te zetten. De directie heeft inmiddels van de rechter een bevelschrift bekomen voor de opheffing van de blokkades.

In eerste aanleg werd het verzoek om een einde te maken aan de blokkades verworpen, maar in beroep kreeg het bedrijf gelijk. "Tussen de vakbonden is afgesproken dat vanaf het ogenblik dat er in één van de drie vestigingen een deurwaarder met het bevelschrift verschijnt, er onmiddellijk een algemene staking in alle vestigingen van AB InBev zal worden uitgeroepen", reageert vakbondssecretaris Luc Gysemberg van het ACV.

"Ik vind het grof dat de directie enerzijds overal rondbazuint dat ze wil onderhandelen met ons en anderzijds nog voor de verzoeningsvergadering naar de rechtbank stapt. Dat wordt door de werknemers heus niet gesmaakt", aldus Gysemberg. De onderhandelingen sprongen donderdag af omdat de directie niet wou toegeven op de syndicale eis het herstructureringsplan in te trekken.

De directeur wou het plan hooguit gedurende enkele dagen "neutraliseren" en met de vakbonden een algemene discussie voeren over alle economische aspecten van het bedrijf. Dit was voor de vakbonden onvoldoende. In het kader van het herstructureringsplan wil AB InBev het aantal jobs in ons land met 263 verminderen. In heel West-Europa verdwijnen er meer dan 800.

Bron: Belga

Volg VILT ook via