nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2011 Onderzoek naar omega 3 uit vis door VLIZ bekroond

De Franse biomedicus Eric Honoré heeft de driejaarlijkse 'Prijs Dr. Edouard Delcroix' gewonnen voor zijn onderzoek naar de gezondmakende werking van uit vis afgeleide omega 3-vetzuren. Dat laat het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) weten. "Het werk van Eric Honoré draagt in grote mate bij aan het begrijpen hoe consumptie van vette vis allerlei hart- en vaataandoeningen kan helpen voorkomen", luidt het.

Aan door de zee voortgebrachte poly-onverzadigde vetzuren (omega 3) worden al langer gunstige eigenschappen toegeschreven die helpen bij het voorkomen van onder meer hart- en vaatziekten. Bevolkingsgroepen die een dieet kennen dat rijk is aan visolie, zoals de Eskimo's in Groenland of de Japanners, zouden minder met hartaandoeningen te maken hebben. "Tweemaal per week (vette) vis eten, wordt dan ook als goed voor de gezondheid beschouwd", deelt VLIZ mee.

Het werk van Eric Honoré over 'Mariene lipiden en cel exciteerbaarheid' is van groot belang voor het identificeren van de mechanismen die daarvoor verantwoordelijk zijn, aldus VLIZ. Eric Honoré is onderzoeksdirecteur aan het Instituut voor Moleculaire & Cellulaire Pharmacologie van het "Centre National de la Recherche Scientifique" in het Franse Valbonne.

De Prijs Delcroix, goed voor een bedrag van 25.000 euro, wordt om de drie jaar door de vzw's Hydro en het Vlaams Instituut voor de Zee georganiseerd. De 'Prijs Dr. Edouard Delcroix' werd voor de eerste maal uitgereikt in 1997 als een eerbetoon aan de gelijknamige, geroemde Belgische orthopedische chirurg en pionier in de thalassotherapie (1891-1973). De vorige winnaar (2007) van de prijs was Prof. Jan Tytgat van de K.U.Leuven, die de intoxicatiemechanismes onderzocht bij kwallensteken.

Bron: Belga

Volg VILT ook via