nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.05.2011 Onderzoekers gaan verder met ggo-aardappelproef

De veldproef in Wetteren met ggo-aardappelen, waar actievoerders zondag vernielingen aanbrachten, wordt verder gezet. Naar schatting zijn 20 procent aardappelen uit de grond gehaald. Dat zei minister-president Kris Peeters na een bezoek aan het proefveld. Minister van Wetenschap Ingrid Lieten zal extra geld vrijmaken om de proef te laten doorgaan. De actievoerders zullen vervolgd worden.

Eén dag na de vernieling van het proefveld namen de onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de tijd om de schade op te meten. "Ongeveer 20 procent van de aardappelplanten is uit de grond gehaald, maar slechts een deel daarvan zijn de resistente exemplaren. De genetisch gemodificeerde lijnen werden afgewisseld met gewone lijnen, waardoor de actievoerders niet konden weten wat ze juist vernietigden", zegt Bart Van Droogenbroeck van ILVO.

Bovendien werd van sommige planten enkel de stengel afgerukt en bleven de knollen in de grond zitten. "Wij gaan die nu volop water geven en nadien is het afwachten of sommige beschadigde planten zich nog kunnen herstellen", aldus Van Droogenbroeck. Volgens het onderzoeksconsortium is de proef in elk geval gecompromitteerd. "Hopelijk kunnen we toch wetenschappelijke resultaten krijgen en er op een aanvaardbare manier over discussiëren", klinkt het.

Minister van Wetenschap Ingrid Lieten (sp.a) gaat 250.000 euro vrijmaken om de schade te herstellen en het onderzoek te laten doorgaan. De minister zegt niet te aanvaarden dat "enkelingen" een onderzoek vernietigen dat goed kan zijn voor velen. Ze geeft toe dat er nog heel wat onduidelijkheid bestaat over ggo's. "Maar juist daarom is onderzoek nodig", vindt Lieten. "De wetenschappers wilden nagaan of deze aardappelen werkelijk meer opbrengst zouden leveren en toch minder gebruik maken van pesticiden. Laat hen dan ook toe dat te onderzoeken."

Minister-president Peeters bezocht maandagnamiddag het getroffen proefveld om samen met de onderzoekers de schade op te meten en overleg te plegen over de te nemen juridische stappen. "De vernielingen zijn ongehoord en zijn een vorm van fundamentalisme. De politie heeft alles gedaan wat ze konden, maar zelfs met twee maal zoveel manschappen was het resultaat hetzelfde gebleven. De schade is aanzienlijk, maar de proef kan doorgaan." Uit angst voor nieuwe aanvallen op het proefveld worden bijkomende beveiligingsmaatregelen genomen. "We mogen ons niet laten chanteren door mensen die het recht in eigen handen nemen", aldus nog Peeters.

De onderzoeksinstellingen die bij de ggo-proef zijn betrokken – ILVO, VIB, UGent en Hogeschool Gent – gaan gerechtelijke stappen ondernemen tegen de actievoerders. Zij zullen vervolgd worden voor bendevorming en diefstal en riskeren daardoor celstraffen die kunnen oplopen tot vijf jaar. "Jarenlang wetenschappelijk werk is vernietigd en het onderzoek van doctoraatsstudenten wordt ernstig verstoord", zegt de UGent. Ook ILVO wil met deze gerechtelijke stappen een "sterk juridisch signaal" geven en "de mensen die de vernielingen aanbrachten voor hun verantwoordelijkheid plaatsen".

Field Liberation Movement reageerde maandag in een persbericht dat het zich verplicht voelde om het aardappelproefveld onschadelijk te maken omdat de onderzoekers met het experiment "moedwillig omliggende aardappelvelden besmetten". Volgens de organisatie staan vlak naast het veld volle bijenkorven die via bestuiving duizenden planten in een straal van enkele kilometers "besmetten". "We hadden geen andere keuze dan de veldproef volledig onschadelijk te maken vooraleer alle aardappelen in de omgeving in bloei stonden."

De organisatie zal nagaan of er besmetting is opgetreden bij de omliggende landbouwers. "Maar we hopen dat we met deze actie het ergste hebben kunnen vermijden en dat de proef onder geen beding wordt verder gezet." De Field Liberation Movement zegt dat het bestaan van de bijenkorven al officieel werd vastgesteld. "Het moedwillig verspreiden van potentieel gevaarlijke genen kan zware juridische gevolgen krijgen", luidt het.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via