nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2009 Onzekerheid troef voor internationale vleeshandel

Onzekerheid. Dat is de meest opvallende conclusie van de Gira Meat Club als marktvoorspelling voor de internationale vleeshandel in 2009. De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart doen de vleesconsumptie stijgen. Maar dit jaar gooien onder meer de crisis en de hiermee gepaard gaande valutaschommelingen roet in het eten.

De wereldwijde vleeshandel zat in de eerste helft van 2008 stevig in de lift. Tot augustus was er sprake van een forse economische groei, maar tijdens het vierde kwartaal ging de economie op alle vlakken steil bergaf. De dalende olieprijs fnuikte de koopkracht in olieproducerende landen zoals bijvoorbeeld Rusland.

"En dit heeft natuurlijk rechtstreekse gevolgen voor de Europese vleeshandel", zegt René Maillard van het Belgian Meat Office, dat zich in opdracht van VLAM bezighoudt met de marketing van het Belgisch vlees op exportmarkten. "Een lager vleesverbruik in Rusland zorgde voor een sterke daling van de Duitse export naar dat land. Aangezien Duitsland de draaischijf is van de Europese vleeshandel, deinde dat effect snel uit naar andere vleesexporterende landen".

Ook de hoge stand van de euro maakt het de Europese vleesexporteurs niet makkelijk. "Deze factor bemoeilijkt de uitvoer naar landen waar de munt zwakker staat, zoals bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Polen". Maillard merkt wel een positieve kentering op in de VS, waar de dollar recent wat terrein heeft gewonnen op andere munten. "Dat speelt in de kaart van de Europese vleesleveranciers".

Maar er loeren nog meer gevaren om de hoek voor de vleeshandel: de kosten voor voeder- en voedingsgewassen stijgen door de opmars van biobrandstof, het ggo-beleid in Europa blijft langs alle kanten rammelen en nieuwe maatregelen op het vlak van dierenwelzijn bedreigen de kostenstructuur. "Het transport van levende dieren, onverdoofde biggencastratie en het lijden tijdens de slacht zijn de meest recente onderwerpen die bespeeld worden in de media", weet Maillard, die ook zijn hart blijft vasthouden voor de mogelijke uitbraak van dierziektes.

"2009 is duidelijk een jaar met veel vraagtekens", stelt Maillard. Door de crisis zal de consument niet minder eten, maar wel kiezen voor goedkopere vleessoorten. Tot slot voorspelt het Belgian Meat Office dat vooral de hard discounters zullen profiteren van de recessie. Dat zal hen toelaten om hun assortiment vers vlees verder uit te breiden, zo luidt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via