nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.01.2014 Op naar 1 miljard ton wereldwijde veevoederproductie

In 2013 werd naar schatting 962,78 miljoen ton veevoeder geproduceerd. Dat is volgens Alltech, een internationele speler in de diervoederindustrie, ongeveer één procent meer dan in 2012. De kaap van één miljard ton veevoeder werd niet gerond, wat Alltech wijt aan hoge grondstoffenprijzen (o.a. graan) en een lager mengvoedergebruik bij herkauwers. Ruwvoeder verdrong soms mengvoeder in het rantsoen van vee.

Alltech maakt de resultaten van zijn sectorstudie bekend via de gespecialiseerde nieuwsbrief Feedinfo News Service. Door het gebrek aan betrouwbare productiecijfers in een aantal landen probeert het Amerikaanse bedrijf, zelf een belangrijke en internationaal georiënteerde speler op de markt voor diervoeding, met behulp van het eigen netwerk van medewerkers de internationale veevoederproductie in kaart te brengen. Een niet onbelangrijke oefening want het gaat hier volgens Alltech om een industrie met een waarde van om en bij de 500 miljard dollar.

Eind vorig jaar verzamelde Alltech cijfermateriaal in 130 landen wereldwijd. Daaruit leerde het bedrijf dat China de belangrijkste producent van diervoeder blijft (189 miljoen ton, -1%), gevolgd door de VS (169 miljoen ton), Brazilië (67 miljoen ton) en Mexico (29 miljoen ton). Ter vergelijking: de Belgische mengvoederindustrie produceert jaarlijks circa 6,5 miljoen ton voeders. Azië is de regio waar de meeste veevoeders geproduceerd worden, gevolgd door Europa, Noord- en Latijns-Amerika. Afrika volgt op geruime achterstand maar is wel het continent met de snelst groeiende mengvoederindustrie.

Opgedeeld naar diercategorieën zijn visvoeders (40,4 miljoen ton productie, +17%) en paardenvoeders (12,4 miljoen ton, +14%) de snelst groeiende productcategorieën. In 2012 zaten de huisdierenvoeders nog in de lift, maar vorig jaar was de groei bescheiden en kwam de productie uit op 20,7 miljoen ton. De pluimveehouderij blijft de grootste afnemer (46%) van mengvoeders. De productie steeg in 2013 met 8,1 procent naar 444,4 miljoen ton.

Bron: Feedinfo News Service / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via