nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.05.2008 Overheid weigert veldproef met ggo-populieren

De Belgische federale overheid heeft een aanvraag van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) om een veldproef met genetisch gewijzigde populieren uit te voeren, afgewezen. Dat heeft het VIB maandag bekendgemaakt en het nieuws wordt bevestigd door Jeroen Janssens, woordvoerder van minister van Klimaat en Energie Paul Magnette. Het VIB onderzoekt de mogelijkheden om tegen de beslissing in beroep te gaan.

"De overheid legt daarmee het gezaghebbend oordeel van de Adviesraad voor Bioveiligheid naast zich neer", aldus het VIB. "Het is een zware klap voor het wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en de ontwikkeling van de biotechnologie in België in het bijzonder". Het VIB had een aanvraag ingediend voor een veldproef met populieren met een gewijzigde houtsamenstelling.

Zo zouden die meer geschikt zijn voor de productie van bio-ethanol. Vandaag is er volgens het VIB veel aandacht voor biobrandstoffen, maar er is ook kritiek op de zogenaamde eerste generatie, zoals bio-ethanol uit maïs of biodiesel uit koolzaad. "Deze biobrandstoffen vergen nog relatief veel energie-input om ze te produceren en bovendien concurreren ze met de voedselproductie. Hout heeft als biobrandstof een groter potentieel", weet het VIB.

Volgens het instituut is het vandaag nog relatief moeilijk om efficiënt bio-ethanol uit hout te produceren. "Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de kleefstof lignine die de eerste stap in de omzetting naar bio-ethanol bemoeilijkt. De genetisch gewijzigde populieren hebben hout waarin minder van deze kleefstof aanwezig is. Serreproeven hebben aangetoond dat uit dit hout tot 60 procent meer bio-ethanol kan worden geproduceerd", aldus het VIB.

De organisatie wilde de serreproeven vergelijken met veldproeven. "Serreproeven hebben immers maar een beperkte waarde. Het is gekend dat planten in een serre zich anders gedragen dan in het veld waar ze blootgesteld worden aan weersinvloeden, seizoenen en een diepe bodem", stelt het VIB. "De veldproef zou dan ook de ultieme test zijn geweest om na te gaan of hout van bomen die in reële buitenomstandigheden zijn gegroeid ook op een meer efficiënte wijze kan worden omgezet naar bio-ethanol", besluit de instelling.(KS)

Bron: Belga

Volg VILT ook via