nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2013 Peeters feliciteert Van Montagu met World Food Prize

De Vlaamse plantenwetenschapper Marc Van Montagu ontving donderdag in het Amerikaanse Iowa de ‘World Food Prize 2013’. Van Montagu geldt als de vader van de technologie voor genetische gewijzigde organismen (ggo's). Het is de eerste keer dat een Vlaming de prestigieuze prijs krijgt. Minister-president Kris Peeters feliciteert de professor met zijn prestaties, en met de zeer uitzonderlijke erkenning die hem te beurt valt.

De World Food Prize, ook wel de “Nobelprijs voor voedsel en landbouw” genoemd, bekroont jaarlijks één of meerdere personen wiens werk van uitzonderlijk maatschappelijk belang is voor de kwaliteit, kwantiteit of de beschikbaarheid van voedsel. Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Norman Borlaug, richtte in 1987 de World Food Prize op. De eer valt nu te beurt aan de Vlaming Marc Van Montagu, die deze prijs deelt met de Amerikaanse wetenschappers Mary-Dell Chilton en Robert T. Fraley.

Onder leiding van de professoren Van Montagu en Jeff Schell werd eind jaren ’70 aan de Gentse universiteit onderzoek verricht met de bodembacterie ‘Agrobacterium tumefaciens’. De wetenschappers konden vaststellen dat de bacterie in staat is om een stukje van zijn erfelijk materiaal over te brengen naar het DNA van de plant. Door dit stukje DNA is het mogelijk om een extra eigenschap aan de plant te geven.

Mede dankzij Van Montagu en de andere laureaten ontstond er een nieuwe discipline, namelijk de plantenbiotechnologie. Deze discipline is onder meer belangrijk in de zoektocht naar landbouwgewassen die op een meer duurzame wijze kunnen groeien – ook in minder aangepaste omstandigheden – en draagt zo bij tot voedselzekerheid in zelfs de meest kwetsbare streken ter wereld.

Minister-president Kris Peeters noemt de Vlaamse bijdrage aan dit revolutionair onderzoek, geleverd door Van Montagu, “van baanbrekend wetenschappelijk belang”. De bevindingen zijn ook zeer belangrijk voor het versterken van de voedselzekerheid in heel wat landen in de wereld. Peeters wil hem hiervoor uitdrukkelijk danken en feliciteren. “Vlaanderen is een koploper op het gebied van baanbrekend onderzoek en innovatie. De wereldwijde erkenning van onze Vlaamse wetenschap wordt met het uitreiken van de World Food Prize aan professor Van Montagu nog eens onderstreept.”

Net op de dag dat Van Montagu de prijs ontving, nam BASF’s dochteronderneming CropDesign nieuwe laboratoria en kantoren in gebruik in het Gentse Technologiepark. CropDesign betrekt er een nieuwe vleugel van het Bio-Acceleratorgebouw, goed voor vier verdiepingen met labo- en kantoorruimtes, een technische verdieping en een 600 m² grote dakserre. Voor de Gentse burgemeester Daniël Termont toont de investering van BASF in Gent de leidende rol aan van de stad op het vlak van plantenbiotechnologie. "De nabijheid van instituten met wereldfaam, zoals het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), is zeer belangrijk voor BASF", aldus Peter Eckes, hoofd van de BASF-divisie Plant Science.

De World Food Prize, en zeker diens toekenning aan Van Montagu’s mede-laureaten Chilton en Fraley, wordt niet overal warm onthaald. Dat toplui van Syngenta en Monsanto de prijs binnenrijven, doet de tegenstanders van ggo-technologie denken aan een “vestzak-broekzakconstructie”, te meer omdat Monsanto in 2008 vijf miljoen dollar schonk aan de World Food Prize Foundation.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via