nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.01.2013 Peeters ondersteunt plantenveredeling in biosector

De Vlaamse regering keurde een subsidieregeling van 200.000 euro goed voor een Europees samenwerkingsverband dat de biologische plantenveredeling en zaadproductie wil ondersteunen. Voor Vlaanderen nemen Inagro en Hogeschool Gent deel. “Door participatie aan dit project op Europees niveau kan de Vlaamse biosector zich verder ontwikkelen”, gelooft minister-president Kris Peeters.

Het doel van het Europees project is het verhogen van het gebruik van plantaardig materiaal met hoge genetische diversiteit in granen (tarwe en gerst) en peulvruchten (erwten en veldboon). Dat wil men bereiken door middel van coördinatie, koppeling en uitbreiding van bestaande veredelings- en onderzoekstechnieken. In dat kader zal er ook worden gewerkt aan een sterkere keten en intensievere netwerking tussen biologische veredelaars.

De biologische rassen voor tarwe, gerst en peulvruchten zullen weerbaarder zijn tegen zaadoverdraagbare ziekten, zullen een betere groeikracht en jeugdgroei hebben, en zullen ook robuuster zijn ten aanzien van extreme klimaatschommelingen. Op basis van die kenmerken zouden ze een stabiele opbrengst en kwaliteit moeten leveren.

“Het beschikken over degelijk en voldoende zaai- en plantmateriaal is voor de biosector van essentieel belang, maar er is op dit vlak nog een lange weg af te leggen”, aldus minister-president Kris Peeters. Met het goedgekeurde project wil Vlaanderen alvast een stap in de goede richting zetten.

Over het verloop en de resultaten van het gehele project zal de Vlaamse sector ingelicht worden via het Coördinatiecentrum Praktijkgericht Onderzoek en Voorlichting voor de Biologische Teelt (CCBT), het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) en door open infodagen. Bovendien wordt een samenwerking opgezet met het Biobedrijfsnetwerk ‘akkerbouwteelten’.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via