nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.03.2012 Polen stelt veto tegen Europese klimaatdoelstellingen

Polen heeft op de Raad van Europese milieuministers zijn veto gesteld tegen een wegenkaart die de CO2-uitstoot in de EU tegen 2050 met minstens 80 procent inperkt. "Het is redelijk rampzalig. Er valt geen centimeter opening te bespeuren bij de Polen", reageerde de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck. Zij verdedigde namens België een reductie van de CO2-uitstoot met 30 procent tegen 2020.

Polen weigert zich als enige lidstaat in te schrijven in klimaatdoelstellingen op lange termijn. De regering in Warschau vindt de hele oefening zeer theoretisch en wil zich naar eigen zeggen enkel engageren voor doelstellingen die ze ook echt kan waarmaken. Zowat de hele Poolse elektriciteitsproductie is afhankelijk van vervuilende kolencentrales. En dus veegde minister Marcin Korolek in Brussel alle tussentijdse doelstellingen (40 pct in 2030 en 60 pct in 2040) van tafel. "Polen wou geen enkel percentage of deadline in de tekst zien. Dat aanvaarden zou een stap achteruit geweest zijn", aldus Huytebroeck.

De Polen hebben zich tot dusver enkel ingeschreven in de doelstelling om de CO2-uitstoot in Europa tegen 2020 met 20 procent in te dijken. Huytebroeck bevestigde op de bijeenkomst dat België voortaan kan instemmen met het optillen van die inspanning tot 30 procent. Het Waalse en het Brusselse gewest verdedigen dat standpunt al jaren en maandag kondigde de Vlaamse minister Joke Schauvliege aan dat ook Vlaanderen voor 30 procent kan gaan. De drie gewesten hadden voor aanvang van de Europese ministerraad nog een coördinatievergadering.

Bron: Belga

Volg VILT ook via