nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.12.2011 Potjesvlees uit Westhoek wil Europese erkenning

De ‘Orde van het Potjesvlees uit de Westhoek’ dient een aanvraag in voor Europese erkenning van het ‘potjesvlees uit de Westhoek’, een traditioneel West-Vlaams streekproduct. De Orde, een tiental beenhouwers die het product artisanaal bereiden, mikt op het Europese label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat maakt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) dinsdag bekend.

Potjesvlees uit de Westhoek is een lichtzure vleesbereiding in gelei, gemaakt van kip, kalf en konijn. De gelei wordt op smaak gebracht met groenten en kruiden en wordt gepresenteerd in glazen bokalen of terrines of verkocht in blokken.

Het potjesvlees wordt in de Westhoek en de aangrenzende kustgemeenten van West-Vlaanderen geproduceerd, door enkele lokale beenhouwers. "Het is onlosmakelijk verbonden met de Westhoek, nergens anders in België wordt dit product door lokale slagers bereid", stelt VLAM. "De streek deelt deze traditie wel met het aangrenzende Nord-Pas-de-Calais, maar er zijn duidelijk verschillen qua ingrediënten, bereidingswijze en kleur met de Noord-Franse versies, wat wijst op een eigen recept en traditie."

Om hun product meer onder de aandacht te brengen, besloten de lokale producenten zich te verenigen in de ‘Orde van het potjesvlees uit de Westhoek’. Als dusdanig dienden zij eerder al een gezamenlijke aanvraag in voor de erkenning van potjesvlees als traditioneel Vlaams streekproduct. Deze erkenning kregen ze in september 2008.

Een Europees erkenningslabel betekent een erkenning van de kwaliteit en authenticiteit van het product, aldus VLAM. "Dat gaat gepaard met het intellectueel eigendomsrecht en vertaalt zich vaak in een hogere afzet." Het dossier werd dinsdag overhandigd aan de Vlaamse overheid, die de procedure zal opvolgen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via