Prinses Mathilde zet Plattelandsklassen in bloemetjes

Al 25 jaar kunnen schoolkinderen op Plattelandsklassen gaan om kennis te maken met landbouw, tuinbouw en platteland. Om dit jubileum in de kijker te zetten, kwam prinses Mathilde naar de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo, de plaats waar het 25 jaar geleden allemaal begon.
29 september 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

Al 25 jaar kunnen schoolkinderen op Plattelandsklassen gaan om kennis te maken met landbouw, tuinbouw en platteland. Om dit jubileum in de kijker te zetten, kwam prinses Mathilde naar de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo, de plaats waar het 25 jaar geleden allemaal begon. Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche benadrukte dat het werk van Plattelandsklassen vzw cruciaal is voor de beeldvorming over land- en tuinbouw.

Het idee voor Plattelandsklassen is ontstaan tussen pot en pint, toen een aantal bestuursleden van de Landelijke Gilden van Sint-Jan-in-Eremo, een onderwijsinspecteur en een beheerder van BLOSO-centrum De Boerekreek plannen begonnen te maken. “Men stelde vast dat de gekende bos-, zee- en sneeuwklassen almaar meer opgang maakten in het onderwijs en dus vonden ze het tijd voor een plattelandsvariant van het concept”, vertelt Sonja De Becker van Boerenbond.

Ondertussen is Plattelandsklassen uitgegroeid tot een waaier aan landbouwactiviteiten voor leerlingen van het lager en secundair onderwijs: van meerdaagse verblijven op het platteland, een netwerk van kijkboerderijen tot een hele reeks lespakketten. Op 25 jaar tijd gingen al 68.835 kinderen op Plattelandsklas. Afgelopen jaar alleen al maakten 4.123 kinderen of 147 scholen kennis met de Vlaamse land- en tuinbouw via vzw Plattelandsklassen.

Piet Vanthemsche ziet vier cruciale elementen die het succes van Plattelandsklassen vzw kunnen verklaren. “In eerste instantie heeft men er duidelijk voor gekozen om geen imagoactiviteit of marketinginstrument te zijn. Niet elk kind moet ‘overtuigd’ naar huis gaan. Wel moeten ze de nodige argumenten aangereikt krijgen om met kennis van zaken een eigen oordeel te vormen als toekomstig consument.”

Een ander belangrijk element is de almaar verdergaande professionalisering van het landbouweducatieve aanbod. “Vandaag slagen meer en meer landbouwbedrijven die deelnemen aan het netwerk van kijkboerderijen erin om een economische meerwaarde te halen uit hun educatieve activiteiten, want scholen, maar ook andere groepen, zijn bereid om te betalen voor de geleverde kwaliteit”, aldus Vanthemsche.

Als derde element haalt hij de ruime samenwerking aan. “Steeds vaker wordt er samengewerkt met andere organisaties en instellingen. Ook met minder evidente partners, bijvoorbeeld uit het natuur- en milieu-educatieve veld.” Het laatste cruciale element maakt Plattelandsklassen volgens de Boerenbond-voorzitter uniek en onklopbaar in het landbouweducatieve veld: het speelse, creatieve en veelzijdige karakter. “Ook de integrale benadering van het platteland, het levensecht en ervaringsgericht leren en de vrijwillige inzet van honderden medewerkers dragen daartoe bij.”

Minister-president Kris Peeters was ook naar Sint-Jan-in-Eremo afgezakt om het belang van Plattelandsklassen te benadrukken. “Wie de sector niet kent, kan er niet objectief over oordelen. De zeer brede en diepe werking van Plattelandsklassen laat kinderen opnieuw kennismaken met de oorsprong van onze voeding. Maar ook leerkrachten hebben baat bij landbouweducatie”, stelt Peeters. Hoewel voor de provincies in de toekomst een steeds grotere rol is weggelegd voor landbouweducatie, beloofde de minister-president Plattelandsklassen vzw in de toekomst te blijven ondersteunen.

Prinses Mathilde, die eerder deze week al drie West-Vlaamse landbouwbedrijven bezocht in het kader van 100 jaar KVLV, was nu opnieuw van de partij. Zij kreeg laarzen van Plattelandsklassen voor haarzelf en prins Filip overhandigd. Ook ontving ze uit handen van Christian Stivigny, de voorzitter van Plattelandsklassen vzw, een kruiwagen met tuin- en ander didactisch materiaal voor haar kinderen. “Landbouweducatie is immers niet alleen een zaak van de scholen, maar ook van de gezinnen thuis”, aldus nog Stivigny.

Meer foto's op het VILT-Facebookprofiel.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek