nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2001 Protest tegen koppelingsgebied in Desteldonk

De Gentse actiegroep 'het Groen Platform' protesteert tegen de omvorming van een stuk landbouwgrond in de deelgemeente Desteldonk naar koppelingsgebied. Koppelingsgebieden moeten zorgen voor een bescherming tussen industriegebieden en bewoonde gebieden.

De stad Gent en het Havenbedrijf Gent hebben samen een advies afgeleverd om van de landbouwgebieden aan de Rechtstraat in Desteldonk koppelingsgebieden te maken. Daardoor gaan deze gebieden deel uit maken van het havengebied.

Het Groen Platform verwijt het stadsbestuur de landbouwzone te misbruiken om aan het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen te voldoen. Daarin staat dat elke haven minstens 5 procent ecologische gebieden moet bevatten. "De landbouwzone is ingepalmd zonder overleg met de omwonenden. Bovendien heeft twee jaar geleden de Vlaamse Regering al het plan verworpen op onze vraag", aldus Dirk Uyttendaele van het Groen Platform.

Volgens schepen van Haven en Economie Daniël Termont heeft de haven van Gent al meer dan 5 procent groen en moest dit zeker niet om die reden gebeuren. "Ook de diensten stedebouw en leefmilieu gaven hun fiat voor dit advies. Volgens mij is het zelfs een positief gegeven voor de omwonenden. Indien de zone landbouwgebied blijft, is er geen bescherming tussen woonzone en industriezone", aldus Termont.

Bron: Belga

Volg VILT ook via