nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.09.2011 "Rond wildpluk van fruit sensibiliseren, niet straffen"

De Limburgse burgemeesters zijn volgens Het Laatste Nieuws niet meteen geneigd om het voorbeeld van de Antwerpse gemeente Zwijndrecht te volgen en administratieve boetes op te leggen aan wildplukkers van fruit. Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom en Heers werken liever sensibiliserend ten aanzien van toeristen.

Wanneer dieven tientallen bomen leeg plukken en toeristen regelmatig een appel of peer verduisteren tijdens hun wandel- of fietstocht, dan lopen de verliezen voor fruittelers gauw op. De gemeente Zwijndrecht hoopt met boetes tot 250 euro 'moeskopperij' een halt toe te roepen. Fruitteler Jean-Marie Neven getuigt dat het ook in Brustem een echte plaag is die de telers veel geld kost. "Mensen die tientallen kilo's kersen komen plukken, dat is niet meer voor eigen gebruik", illustreert hij het probleem.

De beslissing van de gemeente Zwijndrecht kan dus op veel begrip rekenen bij fruittelers en Boerenbond, maar Limburgse gemeenten zijn toch niet geneigd om dat voorbeeld te volgen. "We willen een onderscheid maken tussen de toerist en de echte dief", zegt burgemeester van Sint-Truiden Ludwig Vandenhove. Wie grote hoeveelheden steelt om door te verkopen, verdient een straf. Maar naar de toeristen toe gelooft hij meer in een senibiliserende boodschap.

De burgemeesters van Nieuwerkerken, Gingelom en Heers denken er ook zo over. "Sancties worden vaak aangevochten, wat administratieve rompslomp met zich meebrengt. Sensibiliseren lijkt eerder een oplossing", vertelt Gerald Kindermans van Heers. Zijn collega van Sint-Truiden wijst nog op de positieve keerzijde van passanten als klanten van fruitstanden en fruitautomaten.

Toerisme Limburg deelt sinds 1 september gratis appels uit in de toeristische infokantoren van de tien Haspengouwse fruitgemeenten, met als slogan ‘Pluk de dag, niet de appels’. Dat moet de toeristen bewust maken van de schade die zij fruittelers toebrengen als zij met honderdduizenden elk één appeltje plukken.  

Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via