nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.07.2013 Rundvlees moet de duimen leggen voor kweekvis

In 2011 werd wereldwijd voor het eerste meer vis uit aquacultuur gegeten dan rundvlees. "Dat was een mijlpaal in het eetpatroon van de mens", zegt het Earth Policy Institute. Vorig jaar liep dat verschil verder op. Toen werd 66 miljoen ton kweekvis gegeten tegenover 63 miljoen ton rundvlees. In 2013 zal waarschijnlijk meer dan de helft van de geconsumeerde hoeveelheid vis uit aquacultuur afkomstig zijn.

Dat we tegenwoordig meer kweekvis dan rundvlees eten, is volgens het Earth Policy Institute memorabel. Maar er is meer nodig om binnen de grenzen van het ecosysteem ons voedsel te produceren, meent de organisatie die bouwt aan een duurzame toekomst. Bij een bevolking van zeven miljard mensen, waar er elk jaar nog 80 miljoen bijkomen, zijn die grenzen dichtbij. Daarom gelooft het Earth Policy Institute in volgend recept: de bevolkingstoename afremmen en het begoede deel van de wereldbevolking minder vlees, melk, eieren én vis doen eten.

In de tweede helft van de 20ste eeuw vervijfvoudigde de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten. De productie volgde: van 19 miljoen ton rundvlees in 1950 naar meer dan 50 miljoen ton eind jaren '80. In diezelfde periode schroefde de visserij zijn vangst op van 17 naar bijna 90 miljoen ton. Eind jaren '80 is die trend gekeerd: de groei in rundvleesproductie vertraagde, visvangst blijft ongeveer status quo en aquacultuur wint aan belang maar moet dringend verduurzamen. "Veel meer voedsel produceren, was binnen de grenzen van het ecosysteem niet meer mogelijk", concludeert het Earth Policy Institute.

Meer info: Earth Policy Institute

Bron: AgriHolland / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via