nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2001 Schapenhouders willen vergoeding voor geleden schade

De schapen- en geitenhouders zijn opgelucht nu ze hun dieren opnieuw mogen vervoeren. Door het vervoersverbod, dat bijna een maand heeft geduurd, hebben ze wel verlies geleden. Voor de geleden schade willen ze een vergoeding van federaal landbouwminister Jaak Gabriëls.

Tussen 23 februari en 19 maart was het verboden schapen en geiten te vervoeren (en te slachten). Vanaf vandaag/dinsdag kan het onder bepaalde voorwaarden wel opnieuw.

Eindelijk, zuchten de schapen- en geitenhouders. Door het verbod konden ze hun (slachtrijpe) schapen niet wegbrengen. De stallen raakten overvol, met alle gevolgen vandien, onder andere voor het welzijn van de dieren. Voor de boeren betekende het meteen ook hogere voederkosten, terwijl de waarde van de dieren daalt als gevolg van overgewicht, legt Paul Van Mierloo van de werkgroep schapenhouders van de Boerenbond uit.

De schapenhouders vragen dat Gabriëls met een financiële vergoeding voor de dag komt. Vooral het niet kunnen verkopen van slachtrijpe rammen aan de Moslimgemeenschap ter gelegenheid van hun Offerfeest (begin maart), betekende voor de schapenhouders een zware klap. Nu het vervoersverbod is opgeheven, zijn er voor de te zwaar geworden schapen geen afzetmogelijkheden meer.

Bron: Belga

Volg VILT ook via