nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.01.2012 Schmallenbergvirus treft nu ook rundvee in België

Op 23 december werd een eerste geval van het schmallenbergvirus in België vastgesteld op een schapenbedrijf. Tot nu toe werd het virus al vastgesteld bij doodgeboren of misvormde lammeren op 27 verschillende schapenbedrijven. Voor het eerst heeft het Belgisch referentielaboratorium voor dierziekten CODA het virus nu ook aangetoond bij een runderfoetus, afkomstig van een bedrijf in de provincie Henegouwen.

De runderfoetus van zes maanden die onderzocht werd in het kader van het abortusprotocol vertoonde hydranencefalie, een hersenafwijking typisch voor deze ziekte. Bij onderzoek door het CODA op historische sera van runderen die in de herfst van vorig jaar het 'milkdrop'-syndroom vertoonden, werd het virus bij drie koeien aangetoond. "Dit wijst erop dat het virus vorig jaar ook in de Belgische runderpopulatie heeft gecirculeerd", concludeert het Voedselagentschap.

Gezien de naderende werpperiode bij herkauwers, vraagt het Voedselagentschap opnieuw met aandrang aan alle veehouders en dierenartsen om zeer aandachtig te zijn voor symptomen bij runderen, schapen en geiten die kunnen wijzen op een infectie met het schmallenbergvirus. Door de aangeboren misvormingen kunnen problemen optreden tijdens het werpen, veehouders en dierenartsen moeten hier zeer alert voor zijn.

"Eens te meer is ook het belang van het abortusprotocol aangetoond", luidt het. De veehouders en dierenartsen worden door het Voedselagentschap nogmaals aangespoord om alle abortussen bij runderen, schapen en geiten te melden bij DGZ of diens Waalse tegenhanger ARSIA, zodat een beter inzicht kan bekomen worden in de verspreiding van het schmallenbergvirus.

In Nederland is het aantal meldingen van schmallenbergvirus op rundveebedrijven de voorbije dagen flink toegenomen. Op 15 januari vreesden 86 bedrijven een besmetting, op 18 januari was hun aantal al gegroeid tot 101 bedrijven. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. In totaal zijn er 240 meldingen vanwege mogelijke besmettingen. Op 64 schapen- en twee geitenbedrijven is aangetoond dat het virus effectief aanwezig is.

Meer info: Schmallenbergvirus

Bron: eigen verslaggeving/AgriHolland

Volg VILT ook via