"Selectie op snelle groei is oorzaak van dierziekten"

Landbouwdieren zijn geselecteerd om snel te groeien, maar dit blijkt ten koste te gaan van de natuurlijke weerstand tegen ziektes, zo is aangetoond door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. "De veehouderij heeft door selectie op snelle groei ongewild bijgedragen aan ziekte-uitbraken en de behoefte aan antibiotica", schrijven ze.
25 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57

Landbouwdieren zijn geselecteerd om snel te groeien, maar dit blijkt ten koste te gaan van de natuurlijke weerstand tegen ziektes, zo is aangetoond door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. De Groningse ecofysiologen schrijven in het vaktijdschrift Functional Ecology dat de veehouderij door selectie op snelle groei dus ongewild heeft bijgedragen aan ziekte-uitbraken en de behoefte aan antibiotica.

“In de intensieve veehouderij vormen dierziektes en de daarmee gepaard gaande behoefte om dieren veelvuldig antibiotica toe te dienen een groot probleem”, zegt onderzoeksleider prof. Simon Verhulst. “Het grootschalig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie van ziekteverwekkers, hetgeen de behandeling van mensen die dezelfde ziekteverwekkers dragen, ernstig kan bemoeilijken.”

De Groningse onderzoekers maakten een overzicht van metingen van het immuunsysteem van pluimvee dat over meerdere generaties op groei werd geselecteerd. Hieruit bleek dat vrijwel zonder uitzondering de selectie voor snellere groei ten koste ging van de effectiviteit van het immuunsysteem.

Het moet echter mogelijk zijn om met een ander fokprogramma snelgroeiend pluimvee te selecteren dat toch een goede weerstand heeft. Experimentele selectie op een sterker reagerend immuunsysteem bleek gemiddeld immers geen effect op de groei te hebben.

Meer info: 'Trade off between growth and immunocompetence'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek