nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2000 Siertelers hijsen zwarte vlag

De hoge brandstofprijzen zijn een lelijke streep door de rekening van de Belgische siertelers. Als de gesprekken met de overheid niets opleveren komen er acties, meldde het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers (AVBS) vrijdag in een persbericht.

Een gemiddeld sierteeltbedrijf betaalt dit jaar 150 frank meer per vierkante meter, heeft het AVBS berekend. Stookintensieve teelten als die van kasplanten en snijbloemen moeten hun serres het hele jaar door verwarmen, maar nu de winter voor de deur staat worden stookkosten een probleem voor de hele sector.

Gezien de concurrentie van sierteeltproducten uit Afrika en Zuid-Amerika kunnen de siertelers de kostenverhoging onmogelijk aan de klanten doorrekenen, zo stelt het AVBS.

Op maandag 18 september ontmoeten de siertelers Vlaams landbouwminister Vera Dua voor een gesprek. Concreet vraagt het AVBS compensaties op het vlak van sociale lasten, overbruggingskredieten en uitstelmogelijkheden.

"Wanneer de overheid doof blijft voor onze eisen komen er acties", verklaarde AVBS-woordvoerder Dimitri Barbe, "blokkades zijn daarbij niet uitgesloten." De siertelers legden hun eisenbundel op 6 september al eens voor op het federale ministerie van landbouw maar dat leverde tot nog toe geen concreet resultaat op.

Volgens de woordvoerder van minister Gabriëls wordt met vertegenwoordigers van de sector momenteel een technische nota voorbereidt. Hij kon niet zeggen wanneer de minister de tuinbouwers opnieuw ontvangt.

Op 17 september nodigen de siertelers het grote publiek uit om "op de siertoer" te komen en een kijkje te nemen in een sierteeltbedrijf. Op die dag zullen de telers een zwarte vlag hijsen "als symbool van de crisissituatie".

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via