nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.06.2010 Siliciumprijs maakt zonnepanelen 10 procent duurder

Zonnepanelen worden dit jaar naar schatting 10 procent duurder als gevolg van de stijgende prijs van silicium, de belangrijkste grondstof voor zonnepanelen. Voor een doorsnee gezinsinstallatie komt dat overeen met een meerkost van ongeveer 1.000 euro, zo melden Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen op basis van een rondvraag bij installateurs en beroepsfederatie BelPV.

Zonnepanelen worden dit jaar flink duurder door de stijgende grondstoffenprijs. Stephan Sollie van SK Energy in Sint-Niklaas denkt dat een prijsstijging van 10 procent op korte termijn realistisch is. "Wij kopen onze zonnepanelen in grote volumes aan in Duitsland om ze daarna via kleinere installateurs te verdelen. Nu ook de Britten en de Duitsers energiepremies hebben ingevoerd, beginnen die inkoopprijzen na een terugval vorig jaar weer scherp te stijgen", zegt Sollie. "Uiteindelijk zal de eindverbruiker die rekening mee moeten betalen".

Bart Bode, directeur van de sectorvereniging voor zonne-energie BelPV, bevestigt het verhaal. "Alles draait om de prijs van silicium, de belangrijkste grondstof voor zonnepanelen. Sinds begin dit jaar is de vraag naar silicium enorm toegenomen. In Spanje, samen met Duitsland de belangrijkste Europese afzetmarkt voor zonnepanelen, begint de bouwactiviteit blijkbaar weer aan te trekken. En ook de Chinezen hebben na windenergie nu ook zonne-energie ontdekt. Daarnaast speelt ook de zwakke euro ons parten omdat op de internationale grondstoffenmarkt alles in dollars wordt gerekend".

Bode geeft particulieren die vandaag in zonnepanelen investeren daarom de raad om prijsgebonden contracten af te spreken.

Bron: België

Volg VILT ook via