nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.02.2014 Sint-Truiden gelooft in ontwikkeling 'fruitteeltdrones'

Vijftien hectare van de voormalige militaire luchthaven van Brustem (Sint-Truiden) wordt een bedrijventerrein voor de fruitsector. Jonge ondernemingen kunnen er innovatieve toepassingen voor de fruitteelt ontwikkelen. Truiens burgemeester Veerle Heeren vindt drones binnen dat plaatje passen. De kleine onbemande helikoptertjes kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het opsporen en bestrijden van plantenziektes.

"Het is onze ambitie om een drone-industrie gericht op landbouwtoepassingen en bij uitbreiding naar andere sectoren uit te bouwen in Sint-Truiden", zegt burgemeester Heeren in Het Belang van Limburg. "De Europese Unie maakt momenteel miljoenen euro's vrij voor bedrijven die zich specialiseren in de ontwikkeling en productie van drones".

In samenwerking met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM en het Proefcentrum Fruitteelt wil Heeren van Sint-Truiden zo de 'Vlaamse Fruit- en Dronevalley' maken. Daarvoor kan geput worden uit de middelen van het strategisch actieplan (SALK) dat de werkgelegenheid in Limburg moet opkrikken.

Het Proefcentrum Fruitteelt onderzoekt al hoe ze via lichtsensoren die ze in drones inbouwen bacterievuur kunnen detecteren. Op Radio 2 bespreekt Geert Nijst van Skyeye, een in drones gespecialiseerd bedrijf, de mogelijke toepassingen in de fruitteelt. “Drones lenen zich voor inspectie van gewassen, kunnen met sensoren overbemesting of bacterievuur op peren in kaart brengen. Ze zijn zelfs geschikt voor het besproeien van gewassen.”

Bron: Het Belang van Limburg / Radio 2

Volg VILT ook via