nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.05.2010 Steeds meer Nederlandse aanvoer bij Veiling Hoogstraten

Veiling Hoogstraten maakte in 2009 een opmerkelijke groei door. In dat jaar nam de aanvoer tomaten van 41,6 miljoen kilo naar 59,9 miljoen kilo. De aanvoer van paprika groeide van 10,4 naar 13,8 miljoen kilo. Een derde van het paprika-areaal van Veiling Hoogstraten staat in Nederland. Dat aandeel is de laatste twee jaar fors toegenomen. Ook bij aardbeien is het Nederlandse aandeel op de veiling ongeveer een derde.

Volgens een woordvoerder van de veiling is dit seizoen één nieuwe Nederlandse paprikateler lid geworden van de Belgische veiling. Het areaal groeit daardoor met enkele procenten. In 2009 groeide het paprika-areaal nog met 30 procent. Een belangrijke oorzaak was de samenwerking met veiling Zaltbommel, waar twee telers van rode paprika een productareaal van 10 hectare veilen in Hoogstraten. Dit jaar staat bij telers van Hoogstraten 64 hectare paprika. Naast de 10 hectare uit Zaltbommel is een even groot areaal afkomstig van Nederlandse leden van de veiling.

De groei van 44 procent bij tomaat is vooral het gevolg van de nieuwbouw op 20 hectare bij twee bestaande Belgische telers. Ook verwijst de woordvoerder naar het groeizame seizoen in 2009. De forse groei van het areaal in 2009 hield de veilingomzet intact op 119,5 miljoen euro. De prijzen stonden ook op de Belgische veiling zwaar onder druk. Voor rode paprika werd 79 cent betaald per kilo, tegen 1,36 euro in 2008. De trostomaten brachten met 55 cent ongeveer 27 cent per kilo minder op, blijkt uit de veilingstatistieken. Bij komkommer was een daling zichtbaar van 18,2 miljoen stuks naar 16,6 miljoen.

De veiling wist door de hogere volumes ook de eigen resultaten op peil te houden. Voor dit jaar verwacht Hoogstraten de areaalsgroei van 2009 te verzilveren. Een groei van de omzet met 30 procent is mogelijk, stelt de woordvoerder. De voorlopige omzetcijfers zitten nog boven dit streefpercentage, stelt hij. ”Maar het is nog vroeg, we zijn voorzichtig.” In omzet is tomaat met 59 miljoen euro veruit het grootste product van de veiling.
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via