nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.12.2010 Stopzetting dreigt voor termijncontracten varkensspek

Sinds 1961 worden in de Chicago Mercantile Exchange (CME) termijncontracten in varkensspek verhandeld. Vandaag staat die iconische handel op een bijzonder laag pitje. Steeds meer stemmen gaan op om de beursvloer volledig te sluiten, maar dat ligt gevoelig aangezien CME zijn succes voor een groot deel te danken heeft aan de handel in agrarische termijncontracten.

De Amerikaanse beurs CME verhandelt al sinds 1961 termijncontracten voor spek van varkensbuiken. Ooit was de beurskuil een kern van leven en activiteit, maar in november van dit jaar werden slechts zes contracten verkocht. Volgens The Wall Street Journal gaan steeds meer stemmen op om de handel volledig af te schaffen, wat op verzet stoot omdat de CME bekend staat als 'the house that bellies built'. De beurs heeft veel van zijn succes te danken aan de handel in agrarische termijncontracten.

Ook de vleesverwerkende industrie is tegen het voorstel om de termijnhandel in varkensbuiken te schrappen. De sector kan zich met de termijncontracten immers beschermen tegen sterke prijsschommelingen. Door het stijgende gebrek aan termijnhandel, wordt de prijsvorming van buikspek steeds minder transparant. Momenteel wordt de dagprijs bepaald door een vrijblijvende enquête uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via