nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.01.2011 Stormschade verijdelt meeropbrengst Belgica-mosselen

De Belgica-mossel kampt met nieuwe tegenslag. Dinsdag raakte bekend dat de mosselkooien van het bedrijf Reynaert-Versluys worden binnengehaald in de haven voor een grondig onderhoud na stormschade. "Er zullen dit jaar Belgica-mosselen worden aangeboden, maar wellicht niet meer dan vorig jaar", zegt Willy Versluys. "We blijven pionierswerk leveren en dat gaat gepaard met tegenslagen."

Twee jaar geleden plaatste Reynaert-Versluys kweekkooien in de Noordzee ter hoogte van de Vlaamse banken. "We gingen er vanuit dat deze constructies tien jaar zouden meegaan maar de krachten van de natuur zijn heviger dan voorzien. Daardoor ontstonden lekken en problemen met de verankering. Dus hebben we besloten om nog voor de zwaarste stormen eind deze maand de kooien binnen te halen."

De mosselkooien zullen waarschijnlijk niet op tijd terug op zee worden geplaatst om deze zomer al opbrengst te genereren. "Mosselen hebben anderhalf tot twee jaar nodig om te groeien", zegt Versluys. "Gelukkig hebben we een goede samenwerking met Noord-Franse kwekers die in hetzelfde gebied actief zijn. Daardoor zullen we een gelijkaardige hoeveelheid Belgica-mosselen of ongeveer 300 ton kunnen leveren. Hun opbrengst zit voorlopig op peil."

De naam Belgica komt van het schip van ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache. "Ook hij moest doorzetten", verduidelijkt Versluys. "Wij gaan de volgende maanden nieuwe technieken testen die mogelijk beter tegen de stroming zijn bestand. We hopen daarbij op steun van nieuwe investeerders die geloven in ons project."

Bron: Belga

Volg VILT ook via