nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.04.2009 Sweet Green kleurt seizoensopening Mechelse Veilingen

De Mechelse Veilingen hebben woensdag het nieuwe zomerseizoen officieel op gang geschoten met onder meer een persbezoek aan het paprikabedrijf van Peter Bartels in Rumst. Daar werd uitleg gegeven over de nieuwe groene paprika Sweet Green uit de Flandria-familie. Die won dit jaar de Innovation Award op Fruit Logistica in Berlijn, de grootste beurs voor groenten en fruit van Europa.

De consument kent groene, rode, gele en zelfs oranje paprika's. De meeste paprika's smaken tamelijk zoet, maar dat is niet het geval voor de groene paprika die gekenmerkt wordt door zijn scherpere smaak. De klassieke groene paprika is de onrijp geplukte vrucht van een rode paprika. Hierdoor kan een groene paprika na verloop van tijd een beetje doorkleuren en een rode schijn krijgen.

De Sweet Green daarentegen is een groen ras dat rijp als groene paprika geoogst wordt. Hij smaakt niet scherp, maar is integendeel de zoetste van alle paprika's. Bovendien bevat de Sweet Green bijzonder veel vitamine C, merkt men bij de Mechelse Veilingen op. Deze paprika werd vorig jaar als test reeds aangevoerd op de veiling. Nu wordt hij in België gelanceerd in de winkelketen Metro.

Ook op de Roeselaarse REO Veiling zit men intussen niet stil. Daar werden woensdag de allereerste frambozen van dit seizoen aangevoerd. Voor die primeur zorgde Filip Devlieghere uit Veldegem, die vroeger tomaten teelde maar als gevolg van de energiecrisis op zoek ging naar andere teelten. De oppervlakte van zijn serrebedrijf bleek immers te klein om zwaar te investeren in alternatieve vormen van energie.

Na een grondige voorbereidingsperiode paste hij deze winter zijn serres aan voor de teelt van frambozen, die minder energie maar wel veel vakkennis vereist. Tot juni hoopt Devlieghere te kunnen plukken, waarna een tweede teelt van de dieprode en erg gezonde vrucht aangeplant wordt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via