nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2011 Tekort aan mosselzaad bedreigt de Zeeuwse mossel

Voor het tweede jaar op rij is er onvoldoende mosselzaad gevonden in de Waddenzee en de Oosterschelde, meldt De Morgen. Er is minstens 40 miljoen kilo zaad nodig om voldoende mosselen te kweken, maar vorig jaar werd maar 9 miljoen kilo opgehaald en dit jaar werd tot dusver 5,5 miljoen kilo gewonnen. Daardoor wint de import aan belang en worden mosselen uit de Duitse Waddenzee verwerkt tot Zeeuwse mosselen.

Mosselpercelen zijn te vergelijken met akkers uit de landbouw, zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de enige landelijke producentenorganisatie. De mosselen van dit jaar resulteren uit het mosselzaad van 2009. "Er wordt te weinig zaad opgehaald zodat Duitse mosselen na het slibvrij maken het etiket 'Zeeuws' krijgen", zegt Van Geesbergen. De helf van de Zeeuwse mosselen is nu al import. "Geen zaad, geen mosselen. De toekomst ziet er niet bepaald goed uit", meent mosselkweker Arie de Koning.

Van Geesbergen gelooft niet dat de Zeeuwse mossel van de ene dag op de andere zal verdwijnen, maar hij stelt zich wel vragen bij het ontbreken van zaad. "Predatie is misschien wel de hoofdoorzaak nu de mossel door de stijgende temperatuur meer natuurlijke vijanden heeft op de bodem van de Waddenzee." Tot slot drukt hij de hoop uit dat mosselen toegankelijk blijven voor het brede publiek en door schaarste geen luxeproduct worden zoals de oester.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via