nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2010 Test-Aankoop wil duidelijkheid over herkomst mosselen

Verbruikersorganisatie Test-Aankoop wil dat verkopers van mosselen duidelijk maken waar de schaaldieren gekweekt zijn. Momenteel heeft de consument immers geen zekerheid dat een Zeeuwse mossel inderdaad in Zeeuwse wateren gekweekt is. Ook over de Belgicamosselen is er onduidelijkheid. Dat stelt de consumentenorganisatie in het jongste nummer van zijn magazine.

Om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar Zeeuwse mosselen voerden de kwekers in het seizoen 2009-2010 29 procent in uit landen als Ierland en Denemarken om de dieren vervolgens te verwateren in de Oosterschelde en te verkopen als Zeeuws product. Van de Belgicamosselen is volgens Test-Aankoop nauwelijks 20 procent afkomstig uit het water voor Nieuwpoort. De overige 80 procent komt uit de streek rond Duinkerke.

Hoewel de fabrikant het niet heeft over 'Belgische mosselen' wekken de naamkeuze en afbeelding van de nationale driekleur de indruk dat het gaat om een product van eigen bodem. Hoewel dit in overeenstemming is met de wettelijke voorschriften vindt Test-Aankoop deze praktijken misleidend. "We willen open en eerlijke informatie over de kweekgebieden en de plaatsen waar de aangeboden mosselen verwaterd werden", aldus de organisatie.

Bron: Belga

Volg VILT ook via