Toekomstverwachting doet Vlaamse boer vertrouwen tanken

De landbouwconjunctuurindex waarmee de landbouwadministratie tweemaal per jaar peilt naar de economische schommelingen, het ondernemersvertrouwen en de geplande investeringen in de Vlaamse land- en tuinbouw, stijgt licht. “Ik ben verheugd dat opnieuw meer boeren en tuinders de toekomst met vertrouwen tegemoet zien”, zegt minister-president Kris Peeters.
23 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:05
Lees meer over:

De landbouwconjunctuurindex waarmee de landbouwadministratie tweemaal per jaar peilt naar de economische schommelingen, het ondernemersvertrouwen en de geplande investeringen in de Vlaamse land- en tuinbouw, stijgt licht. “Ik ben verheugd dat opnieuw meer boeren en tuinders de toekomst met vertrouwen tegemoet zien”, zegt minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw.

In het voorjaar van 2012 staat de landbouwconjunctuurindex op min negen. Dat is drie punten hoger dan zes maanden geleden. Bemoedigend lichtpunt is dat de toekomstverwachtingen, die steevast de motor van de index zijn, sinds de vorige peiling toenemen van min zeven naar min drie. De tevredenheid over de situatie van het bedrijf (-18) en de economische evolutie van de laatste zes maanden (-10) blijven in het rood, maar in vergelijking met het rampjaar 2009 is de toestand wel een stuk beter.

Per sector bekeken, valt de sterke score op van de varkenssector (+10). Dat resultaat is te danken aan de positieve toekomstverwachtingen van de varkenshouders en de recente verbetering van de varkensprijzen. De huidige economische toestand van het bedrijf blijven de varkenshouders echter als zeer negatief ervaren. Ze kampen ook met de hoge voederprijs.

Slechts twee andere sectoren scoren met hun index boven de gemiddelde landbouwconjunctuurindex: groenten en fruit onder glas (-5) en akkerbouw (-7). Melkvee (-13) en vleesvee (-15) dalen fors. De melkprijs is de laatste maanden gezakt en ook de prijzen voor rundvlees blijven laag, terwijl de krachtvoederprijs is toegenomen. De hekkensluiters bij de conjunctuurbarometer zijn actief in de tuinbouw: sierteelt (-17), groenten in openlucht (-18) en fruit in openlucht (-27).

Twee derde van de landbouwers geeft aan dat zij belemmeringen ondervinden. De belangrijkste belemmeringen zijn van financiële aard. 37 procent van de boeren zit naar eigen zeggen krap bij kas. Bijna alle landbouwers (93%) geven aan dat de energieprijs de afgelopen maanden steeg. De aankoopprijzen van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en voeders baren opnieuw zorgen. Ook benodigdheden als machines, gronden, quota en rechten stegen volgens hen verder. De komende zes maanden plant 38 procent van de bedrijfsleiders vervangings- en uitbreidingsinvesteringen (+4%).

“De sterk opgelopen kosten van energie en veevoeders die niet volledig vertaald kunnen worden in de afzetprijzen blijven de marges in de land- en tuinbouwsector onder druk zetten. Een stevig Europees landbouwbeleid waarvan inkomenssteun een belangrijk onderdeel uitmaakt, blijft dan ook meer dan noodzakelijk”, aldus minister-president Kris Peeters die momenteel met zijn collega’s van de andere Europese lidstaten onderhandelt over een nieuw Europees landbouwbeleid vanaf 2014.

Meer info: Rapport elfde enquêteronde bij de 750 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die deel uitmaken van het Vlaams Landbouwmonitoringsnetwerk

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek