nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2011 Tonijn met uitsterven bedreigd

De International Union for the Conservation of Nature, een internationaal samenwerkingsverband waar overheden, ngo's en wetenschappers deel van uitmaken, waarschuwt dat vijf van de acht soorten tonijn met uitsterven bedreigd zijn. De drie andere blauwvintonijnsoorten doen het niet veel beter zodat de kans dat supermarkten in 2020 nog tonijn verkopen klein is als er niet snel iets verandert, aldus IUCN.

"De huidige visserijpraktijken zullen moeten veranderen want de tonijnbestanden in de oceanen dreigen in te storten", zegt professor Kent Carpenter, die meeschreef aan het rapport. Volgens IUCN bestaat een herstelprogramma niet alleen uit strenge vangstquota voor tonijn, maar tevens uit het voorkomen van illegale visserij op tonijn.

Behalve de vijf soorten die met uitsterven bedreigd zijn, dreigen ook de drie blauwvintonijnsoorten die vandaag voornamelijk gecommercialiseerd worden onder de grote druk van visserij te bezwijken. De kans op herstel is minimaal volgens IUCN want blauwvintonijnen leven lang en planten zich pas op latere leeftijd voort.

"Wetenschappelijke bevindingen mogen niet opzij gezet worden voor profijt op korte termijn want de visserij staat op het spel voor toekomstige generaties", is IUCN duidelijk.

Meer info: Increased protection urgently needed for tunas

Bron: De Morgen/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via