nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.08.2011 Tuinders ontevreden over hogere energiekosten Thenergo

Een tuinder die anoniem wenst te blijven, getuigt in De Tijd dat het energiecontract met groenestroomproducent Thenergo zijn bedrijf verlieslatend maakt. De joint-ventures van Thenergo met tuinbouwbedrijven voor de uitbating van wkk-installaties, zou de tuinders opzadelen met een energieprijs die beduidend hoger is dan de kostprijs van collega's die hun warmtekrachtinstallatie zelf uitbaten.

Het sterk afgeslankte Thenergo, dat na de sanering nog 23 wkk-installaties op glastuinbouwbedrijven in België en Nederland uitbaat, maakt eind deze maand haar cijfers en een nieuw businessplan bekend. Volgens De Tijd wil gedelegeerd bestuurder Chris Beliën tot dan niet reageren op de klachten van enkele van zijn partners-tuinders in de 'groeikrachtbedrijven' die ontevreden zijn over hun energiekosten en onder hun contract uit willen.

De warmtekosten per vierkante meter glastuinbouw zouden bij de tuinders die samen met Thenergo een wkk-installatie uitbaten, vijf tot zeven euro hoger liggen dan op andere bedrijven. Voor bedrijven met vijf hectare glastuinbouw lopen de extra kosten in de honderdduizenden euro's. "De concurrentie kan nipt overleven met de huidige lage groenteprijzen, maar wij lijden verlies", zegt een tuinder in de krant.

Enkele tuinders hebben juridische stappen ondernomen in de hoop hun wkk-contract te kunnen aanpassen, maar dat draaide niet uit op een succes. "De rechters zeggen enkel dat we moeten heronderhandelen, maar we zitten vast aan het contract, doorgaans voor tien jaar", verklaart diezelfde tuinder. Vier tuinders hebben een vaste energieprijs bedongen, onafhankelijk van de gasprijs. Op die contracten lijdt Thenergo verlies zodat het bedrijf zelf aandringt op een contractwijziging.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen gaf Thenergo dit voorjaar een obligatielening van 6,6 miljoen euro en werd daardoor de referentieaandeelhouder met een belang van iets minder dan 30 procent. Agri Investment Fund, het investeringsvehikel van Boerenbond, bezit nog vier procent in het bedrijf. Met ingang van 1 juli heeft Marc Rosiers, directeur van de studiedienst van Boerenbond, zijn mandaat bij Thenergo opgezegd. De raad van bestuur besliste om niet in zijn vervanging te voorzien.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via