nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.11.2013 UGent kruist Chinese koeien met Belgisch witblauw

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent is er als eerste in geslaagd om Chinese koeien te laten insemineren met sperma van Belgische witblauwstieren. Dat werd bekendgemaakt tijdens een bezoek van een Chinese delegatie uit de provincie Hebei aan de faculteit. Door de kruising van lokale dieren en het Belgisch witblauw wil men het rendement van de rundvleesproductie in China verhogen.

Al zes jaar lang praat ons land met China over de export van sperma van Belgisch witblauwstieren. Het Belgisch witblauw wordt aanzien als het meest productieve runderras ter wereld. "Voor een zelfde input wordt meer verkoopbaar vlees geleverd en procentueel is er tevens meer hoogwaardig vlees zoals biefstuk en rosbief", aldus professoren Geert Opsomer en Dirk Lips. "Het Belgisch witblauw zorgt ook voor mager rundvlees met een hoger omega-3 gehalte."

Door het lokale ras in te kruisen met Belgisch witblauw kan per karkas veel meer mals vlees worden bekomen. Dit mals vlees vraagt een kortere bereidingstijd waardoor er ook minder energie verbruikt dient te worden. "Al deze eigenschappen zijn mooi meegenomen, want in China zorgt de stijgende koopkracht voor een stijgende vraag naar dierlijke producten", zeggen de professoren.

De uitvoer van het Belgische sperma verliep wel niet van een leien dakje. "Dertig jaar geleden is al geprobeerd om Belgisch witblauw in te kruisen in lokale runderen, maar toen stierf het project een stille dood omdat de Chinese boeren moeilijk weg konden met de keizersnedes die nogal vaak voorkomen bij Belgisch witblauw. En raar maar waar, de boeren beschouwden het vlekkenpatroon van de witblauwrunderen als ongunstig", vertelt Dirk Lips.

Ondertussen is er hard gewerkt om die obstakels uit de weg te ruimen. In België is heel wat onderzoek gebeurd om het ras op natuurlijke wijze te laten kalven. "Met het sperma dat we nu naar China exporteren garanderen we 90 procent natuurlijke kalvingen", weet Lips. "Een delegatie Chinese bedrijfsdierenartsen kwam ook naar de faculteit Diergeneeskunde om de techniek van de keizersnede onder de knie te krijgen zodat ze die indien nodig kunnen toepassen."

Hoewel het sperma door België aan de Chinezen wordt geschonken, bleek het geen evidentie om het legaal het land in te krijgen. "De sanitaire voorwaarden waren bijzonder streng. Zo moest het bijvoorbeeld sperma zijn dat bij stieren is afgenomen voor de uitbraak van het Schmallenbergvirus in ons land. Gelukkig hebben we via FABROCA nog een selectiecentrum gevonden dat aan die voorwaarden voldoet", legt professor Lips uit.

Zo’n twee weken geleden werden de eerste Chinese koeien geïnsemineerd met het Belgisch witblauw sperma. Het is de bedoeling dat onderzoekers uit China de nakomelingen van deze kruising zullen opvalgen. "Daarbij zal zowel naar geboortegemak als naar het rendement in verkoopbaar vlees per karkas gekeken worden", alsnog Lips en Opsomer.

Voor het project werkte de faculteit Diergeneeskunde samen met de Chinese landbouwadministratie van de provincie Hebei, de landbouwkamer van de provincie Oost-Vlaanderen, FABROCA, een Waals selectiecentrum van Belgische witblauwstieren die geselecteerd worden voor de internationale markt, en het Franse centrum Genes Diffusion.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via