nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2013 VIB bereikt doorbraak in omzetting afval in bio-ethanol

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) verbonden aan de KU Leuven hebben giststammen ontwikkeld die de productie van bio-ethanol uit afval en reststromen met een nooit eerder geziene efficiëntie mogelijk maken. Hiermee kan de productie van biobrandstoffen uit hernieuwbare grondstoffen op punt worden gesteld, wat van groot economisch en ecologisch belang is.

De productie van bio-ethanol uit afvalstromen, houtafval en oogstresten zoals stro, tarwezemelen, lege maïskolven of maïsstengels wordt algemeen aanzien als één van de meest duurzame en klimaatvriendelijke technologieën om brandstof te produceren voor de transportsector. Deze sector is verantwoordelijk voor meer dan tien procent van het energieverbruik in Vlaanderen. Het aandeel hernieuwbare energie was in 2011 slechts vier procent, met biodiesel als voornaamste bron (86%), gevolgd door bio-ethanol (12%) en groene stroom (2%).

Het aandeel hernieuwbare energie zal in de toekomst echter moeten stijgen om de doelstelling van 10 procent hernieuwbare energie tegen 2020 te halen. Tot recent waren er evenwel belangrijke obstakels om een efficiënte bio-ethanolproductie haalbaar te maken. “Voor de productie van bio-ethanol uit afvalstromen worden gisten ingezet. Tot nog toe was er geen enkele giststam in staat om alle suikers in de biomassa om te zetten naar ethanol”, legt onderzoeker Johan Thevelein uit.

Het grote probleem waren de pentosesuikers. De voorbije jaren was er al grote vooruitgang geboekt met genetisch gemodificeerde laboratoriumstammen die pentosesuikers kunnen fermenteren, maar die labostammen bleken niet geschikt voor industriële fermentatie. Thevelein heeft dit obstakel samen met collega Mekonnen Demeke uit de weg geruimd. “We hebben het DNA van de beste industriële giststam voor bio-ethanolproductie veranderd zodat de gewijzigde stammen zeer vlot pentosesuiker kunnen fermenteren en ze nog meer robuust werden”, vertellen de onderzoekers.

Hun nieuwe giststammen blijken ook in echte omstandigheden verschillende types biomassa efficiënt en snel om te zetten naar bio-ethanol. De interesse vanuit de industrie is groot omdat de efficiëntie waarmee deze giststammen bio-ethanol maken uit afval eerder nog nooit gezien was. “Wij zullen nu verder werken aan de verbetering van onze giststammen om de efficiëntie van de fermentaties nog verder te kunnen verhogen. Op die manier hopen we onze leiderspositie in deze ontluikende industriële sector nog verder te versterken”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via