nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2013 VLAM: "Belg blijft een vleeseter maar koopt bewuster"

"De Belg is en blijft belust op zijn stukje vlees", zegt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Toch neemt het thuisverbruik ervan de laatste jaren licht af, mede omwille van de crisisstemming. In 2012 daalde het thuisverbruik van vlees met 3,6 procent naar 30,4 kilo per Belg. Varkensvlees wordt puur het meest geconsumeerd, maar vleesmengelingen blijven de belangrijkste vleescategorie.

VLAM vergelijkt het verbruik van vis en vlees en stelt vast dat de voorkeur van de Belg blijft uitgaan naar een stukje vlees. Het volumeaandeel van vers vlees (rund- en kalfsvlees, varkensvlees, schapen- en lamsvlees, paardenvlees, orgaanvlees en vleesmengelingen), gevogelte, wild en konijn blijft vrij stabiel tegenover het aandeel van vis. In 2012 nam vlees 87,7 procent van het volume in tegenover 12,3 procent voor vis. Vers blijft de voorkeur genieten boven diepvriesvlees. Maar liefst 95,4 procent van het aangekochte volume vlees is vers.

Het totale vleesverbruik in ons land vertoont een dalende tendens de laatste jaren en volgt voor alle productcategorieën de algemene negatieve economische evolutie. GfK Panel Services Benelux rapporteert een sterke opkomst van hard discountwinkels, een verminderde aankoop van A-merken, meer aankopen in het buitenland en een dalend aantal winkelbezoeken. Ook het tegenvallend barbecueseizoen in 2012 verklaart het dalend vleesverbruik.

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 30,4 kilo vers vlees, waaronder ook gevogelte, wild en konijn. Dat is 3,6 procent minder dan in 2011. De aankoop van vegetarische alternatieven steeg met 4,6 procent, maar blijft met 218 gram per capita erg beperkt. De Belg is chauvinistisch wanneer het op voeding aankomt. Onderzoek van InSites Consulting geeft aan dat 37 procent van de Belgen bij de aankoop van vlees let op het land van herkomst. Het aanbod bij de slagers en de supermarkten is in zeer grote mate (80 tot 100%) van Belgische oorsprong. Kalfsvlees, konijn en varkensvlees halen daarbij de hoogste score.

De meest geconsumeerde pure vleessoorten zijn - in volgorde van belangrijkheid - varkensvlees, kip, rundvlees, kalfsvlees en lams- en schapenvlees. De belangrijkste vleescategorie (34,9%) blijven evenwel de vleesmengelingen, ondanks een niet eerder gezien terreinverlies (-5,5%). In het thuisverbruik van de Belg, door GfK PanelServices Benelux opgevolgd bij 5.000 gezinnen, zijn lams- en schapenvlees en kalkoen de voornaamste stijgers in 2012. Ze vertegenwoordigen echter een beperkt marktaandeel. We eten vooral gevogelte (10 kg, waarvan 8 kg kip), varkensvlees (6,5 kg) en rundvlees (5,7 kg).

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via