nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.03.2010 Vanaf april milieubijdrage op banden van nieuwe tractor

Vanaf april heft Recytyre, het beheersorganisme voor afvalbanden in België, een milieubijdrage op de banden van nieuwe tractoren, landbouwmachines en aanhangwagens. "Hiermee zullen we de inzameling en verwerking van afvalbanden in de toekomst financieren", zegt Christophe Poleur, communicatieverantwoordelijke bij Recytyre. Voor de zogenaamde silobanden is er nog steeds geen oplossing.

Er was al een milieubijdrage in voege voor de aankoop van nieuwe banden, waarbij de gebruiker zijn oude banden meteen kon inleveren. "Vanaf 1 april heffen we ook een bijdrage op de banden van een nieuw landbouwvoertuig", aldus Christophe Poleur. "Alle rubberbanden die van de velg ontdaan kunnen worden, komen in aanmerking, rupsbanden niet".

De bijdrage hangt af van het volume en gewicht van de band en varieert van 1,32 euro tot 99,41 euro. Wie nieuwe tractoren, landbouwmachines of aanhangwagens verkoopt, moet de milieubijdrage aan de klant aanrekenen.

Wie tussen 1 mei 2009 en 31 maart 2010 een voertuig aankocht, hoeft geen bijdrage te betalen met terugwerkende kracht, maar mag de banden wel inleveren als ze versleten zijn. Wie aankoopt met factuurdatum op 1 april 2010 of later, krijgt de bijdrage wel aangerekend.

Tweedehandsvoertuigen, voorzien van nieuwe banden, krijgen ook een milieubijdrage aangerekend. Als ze niet met nieuwe banden verkocht worden, moeten ze zonder milieubijdrage gefactureerd worden.

Recytyre werd opgericht door de zes belangrijkste bandenproducenten en verenigt 170 bandenhandelaars. Via zo'n 5.000 ophaalpunten worden in ons land jaarlijks 65.000 ton afvalbanden verwerkt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via