nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.05.2009 Vanthemsche bakt Van Brempt koekje van eigen deeg

In Boer&Tuinder maakt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche brandhout van de verkiezingscampagne die Vlaams minister Kathleen Van Brempt gelanceerd heeft rond kinderarmoede. Ze gebruikt daarvoor affiches met de foto van een kind, met daarboven de titel ‘ik wou dat ik een koe was’. De titel boven het artikel van Vanthemsche luidt ‘ik wou dat Kathleen Van Brempt een koe was’.

De keuze van Van Brempt om campagne te voeren rond kinderarme dwingt respect af bij Boerenbond. "Kansarmoede is in het rijke westen eigenlijk onaanvaardbaar. De Landelijke Gilden zijn dan ook erg actief rond armoede op het platteland", aldus Vanthemsche. Maar voor de manier waarop Van Brempt met het thema wil scoren bij de publieke opinie heeft de voorzitter van Boerenbond geen goed woord over.

"In haar uitlatingen zegt Van Brempt dat ze niet tegen de boeren is. Ze gunt ons die 41 miljard euro van het Europese landbouw- en plattelandsbeleid wel, maar er zou evenveel geld moeten vrijgemaakt worden voor kansarme kinderen. Laat dat nu net het probleem zijn: het landbouwbeleid is het enige echte Europese beleid en het is niet door dat beleid aan te vallen dat je vooruitgang boekt", aldus Vanthemsche.

"En dat zegt de minister eigenlijk ook wel in haar campagne", gaat de voorzitter van Boerenbond verder, "alhoewel ze het omgekeerde laat uitschijnen". En dus schrijft Vanthemsche met een cynische ondertoon dat ook hij met de titel boven zijn stukje niets heeft tegen Van Brempt of tegen ministers in het algemeen. "Ik wou eigenlijk alleen maar de aandacht trekken op de inhoud van mijn stukje", gekscheert de Boerenbond-voorzitter. "Ik had ook kunnen schrijven: ik wou dat Kathleen Van Brempt een kip zonder kop was. Het zou nog juist geweest zijn ook".

In het recente verleden wekte de Vlaamse minister al onbegrip in landbouwmiddens door de bussen van De Lijn eerst op biodiesel te laten rijden en die beslissing daarna te herroepen.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via